Izvor:
24.06.2018 u 07:44
0

EU IZGLASALA CENZURU INTERNETA: Nema više šerovanja, kopi-pejstovanja, mimova, a uvode i porez na linkove!

Odbor Evropskog parlamenta izglasao je novi Zakon o autorskim pravima koji bi mogao da uništi internet kakav znamo!

Najsporniji delovi reforme autorskih prava su članovi 11 i 13. Iako su se mnogi, čak i članovi Evropskog parlamenta protivili tim člancima, oni su ipak izglasani.

Član 11 bavi se "pomoćnim autorskim pravima" i tzv. "porezom na linkove", što znači da bilo koja stranica koja objavljuje isečke novinarskog sadržaja online mora prvo dobiti licencu od izdavača, sve do 20 godina posle objave originalnog sadržaja. To se odnosi na društvene mreže poput Fejsbuka, Tvitera i Redita koje s linkovima objavljuju i tambnejlove sa fotografijama i ali i druge stranice poput veb agregatora vesti, aplikacije za vesti ili fekt-čeking stranica.

Član 13 koji odgovornost za kontrolu korišćenja autorskog sadržaja u potpunosti prebacuje na pojedine internetske stranice, uvodeći pritom ideju automatskog filtera sadržaja koji bi de facto zabranio korišćenje popularnih mimova, ali i citate sa Vikipedije i razne druge stvari koje su uobičajeni i ustaljeni deo komunikacije na internetu.

Član 13 ne predviđa pravne sankcije za probleme koji mogu nastati zbog greške automatskih filtera, zbog čega se postavlja pitanje kako će se rešavati postupci pogrešnih uklanjanja sadržaja s interneta.

Ova odluka ne znači automatski da je sve gotovo i da će novi zakon stupiti na snagu. Ona zapravo potvrđuje stav Evropskog parlamenta o reformi autorskih prava pre ulaska u završnu fazu zakonodavnog procesa. No, pre toga protivnici mogu da traže da se održi plenarna sednica parlamenta na kojoj bi svih 751 parlamentaraca glasalo o zakonu. Već je počela kampanja za održavanje te plenarne sednice.

Kako će se sve završiti zasad nije poznato, ali protivnici tog zakona pozivaju građane da se obrate parlamentarcima svoje zemlje te da ih nateraju da čuju njihov glas.

Kurir-stil.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter