KINEZI LANSIRAJU VEŠTAČKI MESEC: Žele da zamene ulična osvetljenja!

Kinezi nameravaju da uličnu rasvetu zamene veštačkim Mesecom, koji će sijati osam puta jače od pravog. Alternativa staroj uličnoj rasveti, veštački Mesec, osvetljavaće delove jugoistočne Kine.

Kinezi planiraju da lansiraju u svemir satelit koji bi osvetljavao do 80 kilometara kvadratnih Zemlje. Projekat "Veštački Mesec" već neko vreme je u razvoju, navode naučni časopisi i novinski portali.

Biće moguće upravljati količinom svetlosti koju će stvarati veštački Mesec. Satelit-veštački Mesec biće usmeren na Šengdou, jedan od tri najnaseljenija grada u zapadnoj Kini.

Na tom području živi oko 14,5 miliona ljudi. Projekat razvija "Erspejs sajens end tehnolodži" institut iz Šengdoua, koji očekuje lansiranje satelita 2020. godine. Neki stručnjaci su zabrinuti zbog mogućnosti da jako svetlo negativno utiče na divlje životinje.

Autori projekta odgovaraju da sjaj lažnog Meseca stvara svetlost jednaku sumraku, te da se ne razlikuje previše od svetlosti prirodnog Meseca. Lekari skreću pažnju na rizik od visokog krvnog pritiska i dijabetesa, ukoliko su ljudi pre spavanja izloženi jakom veštačkom svetlu.

Rezultati istraživanja u kojem je učestvovalo 116 zdravih ispitanika od 18 do 30 godina pokazuju da izloženost jakom veštačkom svetlu pre odlaska na spavanje može da smanji kvalitet sna i povećava rizik po zdravlje.

 

Izvor: Blic.rs
Foto: Arhiva, Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost