Izvor:
21.05.2019 u 13:40
0

ŠOK PONUDA GUGLA HUAVEIJU: Ništa od ukidanja licence naredna 3 meseca! Evo šta to znači za korisnike iz Srbije!

"Gugl" je ponudio kompaniji "Huavej" da privremeno obustavi supenziju svoje usluge na njihovim telefonima. Ovaj potez usledio je nakon što je američko ministarstvo trgovine odlučilo da "Huaveju" odobri licencu na 90 dana, kako bi pomoglo njihovim postojećim korisnicima, prenosi Biznis Insajder.

Naime, prošle nedelje je ministarstvo uvrstilo "Huavej" na crnu listu, prisiljavajući američke kompanije da zatraže dozvolu vlade pre saradnje sa kineskim tehnološkim gigantom.

Najnovija odluka "Gugla" znači da i korisnici "Huavej" telefona u Srbiji ne moraju da brinu, makar naredna tri meseca, i da će redovno dobijati sva softverska ažuriranja i bezbednosne apdejte za operativne sisteme i aplikacije koje svakodnevno koriste.

"Gugl" je najnoviju odluku potvrdio i u svojoj izjavi za Biznis Insajder.

– Ažuriranje i bezbednost telefona je u interesu svih i ova privremena licenca dopušta nam da nastavimo da pružamo softverska ažuriranja i sigurnosne zaštite za postojeće modele u sledećih 90 dana – rekao je portparol američke kompanije.

"Huavej" je za sada odbio da komentariše "Guglove" planove.

Američki Sekretar za trgovinu Vilbur Ros izjavio je da bi 90-dnevni "grejs period" trebalo da omogući kompanijama da se "srede" pre nego što prekinu veze sa "Huavejem".

– Privremena opšta licenca daje operatorima vremena da naprave drugačije dogovore, a ministarstvu prostor da utvrdi odgovarajuće dugoročne mere za Amerikance i strane telekomunikacione operatere koji se trenutno oslanjaju na Huavej opremu za svoje ključne usluge – rekao je on.

Ova odluka je dobra vest za korisnike "Huaveja" nakon jučerašnje najave da "Gugl" prekida deo saradnje, uskraćuje licencu za korišćenje Android operativnog sistema i ukida softverska ažuriranja za buduće modele kineskog proizvođača telefona.

Kurir.rs/Busines Insider
Foto: Profimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter