BUDŽET PRAZAN: Specijalni savetnik  NASA dao ostavku za strategiju za novo sletanje na Mesec!

 

Specijalni savetnik direktora Američke svemirske agencije - NASA Mark Sirangelo, zadužen za strategiju za novo sletanje na Mesec do 2024. godine, podnio je ostavku zbog unutrašnjih sukoba i slabe podrške Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, prenose agencije.

Direktor NASA-e Jim Bridenstine potvrdio je kako je Sirangelo, koji je imenovan za savetnika pre šest sedmica, podneo ostavku zbog toga što je Američka svemirska agencija odustala od plana za reorganizaciju i nedostatka podrške u Kongresu.

Nova misija nazvana je Artemis, po grčkoj boginji lova i Meseca i bliznakinji boga Sunca Apolona Artemidi.

Pozivajući se na dva anonimna izvora, da Sirangelo podnosi ostavku nakon što su kongresmeni odbili dozvoliti NASA-i formiranje posebnog direktorata koji bi bio zadužen za nadgledanje budućih misija na Mesecu i razvoja plana za istraživanje Marsa.

- Predlog nije usvojen, tako da nastavljamo s našom trenutnom organizacionom strukturom. Uzimajući u obzir da je NASA odustala od formiranja novog direktorata za misije, Mark je odlučio istražiti druge poslovne prilike -  poručio je Bridenstine.

Godišnji budžet 1,6 milijardi dolara

Administracija američkog predsednika Donalda Trumpa zatražila je od Kongresa da uveća NASA-in budžet za iduću godinu za 1,6 milijardi dolara kako bi ponovo sleteli na Mesec, više od pola veka posle prve takve misije.

Bridenstine je u svom saopštenju poručio kako NASA i dalje istražuje koje će sve organizacione promene morati provesti kako bi do 2024. godine poslala novu misiju na Mesec.

- Ukoliko se 1,6 milijardi ne ostvari, vraćamo se na stari plan, odnosno sletanje na Mesec 2028. godine - navodi prvi čovek agencije.

 

 

Izvor:Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro