NACIONALNI DAN NAUKE: Posvećen klimatskim promenama!

 

Nacionalni Dan nauke, 10. jul, ove godine biće posvećen gorućim temama - klimatskim promenama, kvalitetu vode i vazduha i obnovljivim izvorima energije o kojima će se diskutovati u Narodnoj skupštini na konferenciji "Nauka u Parlamentu" (Science Meets Parliaments) koju organizuje Centar za promociju nauke.

Objedinjeni istraživački centar (Joint Researć Center, JRC) Evropske komisije poverio je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Centru za promociju nauke organizaciju događaja "Science Meets Parliaments", koji je do sada održavan samo u zemljama članicama Evropske unije.

Konferencija je debatnog tipa i zamišljena je kao podsticaj dijaloga između svih relevantnih strana, kako bi se otvorili novi pogledi na značaj i mesto nauke prilikom donošenja političkih odluka i zakonskih regulativa, a centralna tema događaja odnosi se na uticaj klimatskih promena na društvo, kao i na potrebnu adaptaciju društva na njih. 

- Dosta se vodi računa o tome da se pronađe mesto nauke i istraživanja u donošenju političkih odluka i zakonskih regulativa, sa težnjom da te odluke budu zasnovane na činjenicama i znanju, što nauka može da pruži - istakao je vršilac dužnosti direktora Centra za promociju nauke doc. dr Marko Krstić.

Ideja je da se u okviru jednodnevnih panela i radionica susretnu naučnici i istraživači, članovi parlamenta, donosioci odluka, kao i predstavnici građanskih udruženja. 

- Evropska komisija dosta insistira na tome da se u dijalogu između nauke i donosioca odluka pronađe mesto nauke i pokaže da prilikom kreiranja političkih odluka i zakonskih regulativa treba da postoji zajednički pristup i to ćemo pokušati da približimo i naučnicima i parlamentarcima. Cilj je da događaj bude što više interaktivan - rekao je Krstić.

Glavni program čine tri panel-diskusije sa temama "Obnovljivi izvori energije", "Klimatske promene i voda" i "Kvalitet vazduha i gasovi staklene bašte".

Učestvovaće veliki broj domaćih i stranih stručnjaka, među kojima su prof. dr Nikola Rajaković sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, ugledni ekonomista prof. dr Nebojša Nakićenović sa instituta IIASA, stručnjaci iz JRC-a prof. dr Ad de Ro i dr Klaudio Belis, zatim dr Jue Tao iz Pekinške akademije za nauku i tehnologiju i drugi.

Krstić ističe da su okupili vrlo stručne ljude i izrazio nadu da će se pronaći konstruktivan dijalog koji će dovesti do boljeg razumevanja.

- Ne mislim da nama fali previše svesti o pomenutim temama, ali mislim da će događaj doprineti daljem podizanju te svesti i da će uticati na dijalog istraživača i ljudi koji su u poziciji da kreiraju politike. Taj dijalog postoji, a na nama je da podstaknemo da on bude još plodonosniji - kazao je Krstić.

Konferenciju će otvoriti pozdravnim obraćanjem predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku dr Slavica Ðukić Dejanović, ministarka nauke Crne Gore dr Sanja Damjanović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Uvodna obraćanja održaće državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Viktor Nedović, zamenica direktora Objedinjenog istraživačkog centra (JRC) Čarlina Vičeva, rektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović i Krstić.

 

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro