ŠOK U NAUČNOJ ZAJEDNICI Uzgojen prvi ljudsko-majmunski embrion!

 

 

Naučnici su uspešno stvorili prvi ljudsko-majmunski embrion u svetu, čime se dalje utire put ka korišćenju životinja za transplantacije organa kod ljudi. Ovaj ekstremno kontroverzan eksperiment sproveden je u Kini kako bi se izbegli pravni problemi.

Istraživači Instituta Salk u Sjedinjenim Američkim Državama i Katoličkog univerziteta Mursija (UCAM) u Španiji genetski su modifikovali embrione majmuna da deaktiviraju specifične gene korišćene u formiranju organa.

Potom su u embrion ubacili ljudske matične ćelije, preneo je RT. Prepušten sam sebi, embrion bi izrastao u majmuna sa ljudskim ćelijama. Međutim, držeći se etičkih standarda, naučnici su zaustavili proces mnogo pre nego što je embrion bio u stanju da razvije centralni nervni sistem.

Naučni tim je ipak morao da otputuje u Kinu radi sprovođenja procedure koja je prema španskom zakonu ilegalna. Estrela Nunes, koja je učestvovala u projektu, rekla je da su rezultati “veoma obećavajući”.

- Eksperiment je bio neophodan prvi korak ka razvoju ljudskih organa u životinjama koji bi se mogli koristiti u transplantaciji – istakla je ona.

Pablo Ros, istraživač Univerziteta Kalifornija koji je prethodno radio sa Salkom na ljudsko-svinjskim himerama, kaže da nema smisla pokušavati da se uzgoje ljudski organi kod majmuna.

- Nema smisla koristiti primate za to. Oni su obično veoma mali i treba im previše vremena da se razviju – objasnio je on.

Ros smatra da istraživači imaju na imu više bazična naučna pitanja. Ubacivanjem ljudskih ćelija u embrione majmuna moglo bi se odgovoriti na pitanja evolucione distance i barijere među vrstama.

Ovo nije prvi kontroverzni genetski eksperiment. Tim naučnika, na čelu sa Huanom Karlosom Ispisuom, sproveo je sličan eksperiment 2017, koristeći se ljudskim i svinjskim himerama. Međutim, ljudske ćelije nisu uspele da se prime na svinjski embrion. Grupa je uspešno stvorila hibridnu himeru između dve blisko povezane vrste, pacova i miša.

Kina je u novije vreme postala meka za izmenu gena. Kineski istraživač He Điankui je u novembru prošle godine objavio da je izmenio gen CCR5 dve bliznakinje kako bi ih načinio otpornima na virus HIV. Međutim, ovakvi naučni proboji dolaze uz veliku cenu – stručnjaci su upozorili da bi ova procedura mogla smanjiti životni vek bliznakinja.

Takođe, kineski i američki naučnici su se udružili kako bi modifikovali gene 11 majmuna i podarili im “ljudski” razvoj mozga.

U Kini stvoreni prvi genetski modifikovani blizanci:

Blic
Foto: Arhiva 

 

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro