Izvor:
19.11.2019 u 21:00
0

KORISNICI IZLOŽENI PRETNJAMA: Aplikacije na jeftinijim Android telefonima pune bezbednosnih propusta!

Kryptowire, kompanija koja se bavi bezbednošću, objavila je godišnji izveštaj u kome se bavi bezbednošću aplikacija na mobilnim telefonima.

Tokom istraživanja, ova kompanija je pronašla 146 aplikacija instaliranih na jeftinijim Android telefonima, koje su na različite načine mogle da budu eksploatisane za maliciozne potrebe.

Ove aplikacije samostalno menjaju dozvole pristupa ili proizvođačima prosleđuju podatke sa telefona bez znanja i eksplicitne dozvole korisnika. Ovakve situacije pronađene su kod softvera od 29 različitih proizvođača, od nekih malih i relativno nepoznatih kao što su Cubot i Doogee, pa sve do velikih kompanija, kao što je Sony.

Ako uzmemo da Android dolazi sa 100 do 400 preinstaliranih aplikacija koje su često i deo veće grupe alata, jasno je da su korisnici potencijalno veoma izloženi ovim pretnjama.

Problem je, naravno, moguće rešiti, ali to zahteva da se Google više posveti analizi izvornog koda i odgovornosti proizvođača koji prave softver za Andorid ekosistem.

Izvor: B92
Foto: Pixabay/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter