Izvor:
05.12.2019 u 11:25
0

MINISTAR POPOVIĆ: Očekujemo 1,5 milijardi evra izvoza IT sektora!

Za finanisiranje inovativnih projekata odobren je 4,1 milion evra za 33 preduzeća u Srbiji, najviše iz oblasti softvera i izrade aplikacija, a ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kaže da se krajem decembra očekuje da će izvoz IT proizvoda, usluga i servisa iz Srbije dostići rekordnih milijardu i po evra.

Uoči dodele grantova preduzećima, Popović je novinarima rekao da je najvažnije da ih dobiju mikro, mala i srednja preduzeća i naglasio da se već tri godine zaredom povećava bužet Fonda za inivacionu delatnost Vlade Sbije kako bi se podigao inovacioni potencijal srpskih startapova na najbolji mogući način.

– Kroz moj kabinet, takođe, finansiramo određene projekte i zajedno sa projektima Fonda za inovacionu delatnost dajemo jedan respektabilan budžet za mala i srednja preduzeća. Najvažnije je da se Srbija razvija, da inovatori dobijaju ova sredstva, ne samo u Beogradu nego i u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu. Ovaj put ima inovatora i iz Alibunara, iz cele Srbije i to je ono što u budućnosti očekujemo, da se inovacione i startap kompanije osnivaju po celoj Srbiji – rekao je ministar.

Poručio je da će Vlada Srbije zajedno sa Fondom za inovacionu delatnost učiniti sve kako bi oni dobili sredstva ne samo za razvoj svojih kompanija, nego i stručnu i mentorsku pomoć kako bi sutra od malih startapova postali respektabilne kompanije ne samo na srpskom nego i na evropskom i svetskom tržištu.

– Srbija ima najbolje inženjere, najbolje inovacione kompanije u ovom delu Evrope i to su prepoznali svi u svetu. Siguran sam da će u budućnosti rezultati biti izvanredni – istakao je Popović koji je na svečanosti "Innovation date" sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem uručio grantove preduzećima.

Naglasio je da je Srbija lider u inovacijama u regionu, a da je izvoz IT proizvoda, usluga i servisa iz Srbije veći od izvoza srpskog agrada, Fijata i drugih srpskih velikih kompanija.

Ministar kaže da je Vlada Srbije ove godine, pored velikih tehnoloških parkova koji se grade u Nišu i Novom Sadu, otvorila osam mini-tehno parkova, inovacionih starap centara, u gradovima koji nemaju univerzitete, a da će do polovine sledeće godine biti otvoreno još šest.

– Imaćemo 14 mini-tehno parkova po celoj Srbiji. Naše startap kompanije pokazuju fantastične rezultate u svetskim razmerama. Danas ne postoji nijedan nezaposleni inženjer u Srbiji – rekao je Popović na svečanosti "Innovation date" koju je organizovao Fond za inovacionu delatnost povodom odobravanja 4,1 miliona evra za finansiranje inovativnih projekata preduzeća u okviru programa podrške inovacijama malih i srednjih preduzeća.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter