parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

BUDITE I VI ASTRONOM: NASA vas poziva u potragu za neotkrivenim svetovima iz fotelje!

 

 

NASA finansira sajt koji omogućava javnu potragu za novim neotkrivenim svetovima na ivici našeg solarnog sistema i susednom međuzvezdanom prostoru.

Sajt, pod nazivom "Backyard Worlds: Planet 9", omogućava svima da učestvuju u potrazi, tako što će gledati kratke filmove sastavljene od infracrvenih snimaka NASA misije "WISE".

- Rastojanje između Neptuna i Proksime Kentauri, njemu najbliže zvezde, iznosi samo oko četiri svetlosne godine. Mnogo tog velikog prostora još je neistraženo - rekao je glavni istraživač Mark Kačner, astrofizičar iz NASA centra u Merilendu, navodi se na sajtu Phys.org.

- Ima tako malo sunčeve svetlosti u tom delu sistema da se čak i jako veliki objekti jedva vide. Ali infracrvenim svemirskim teleskopom (WISE) snimljeni su objekti koje bismo inače propustili - rekao je astrofizičar.

Ovim teleskopom je u toku 2010. i 2011. godine napravljeno najsveobuhvatnije istraživanje i skenirano je celo nebo ovom tehnologijom.

Misija je ponovo aktivirana 2013. godine da bi NASA mogla da identifikuje potencijalno opasne objekte u blizini Zemljine orbite.

Novi sajt koristi te podatke za traženje nepoznatih objekata na obodu našeg solarnog sistema.

Tako su 2016. godini astronomi u Pasadeni, u Kaliforniji došli do saznanja da više udaljenih solarnih objekata ima orbitalne karakteristike koje ukazuju da su pod uticajem gravitacije neke još neotkrivene planete, kojoj su istraživači dali nadimak Planeta 9.

Ako ona zaista postoji, mogla bi se pojaviti upravo u tim podacima dobijenim pomoću infracrvenog teleskopa.

 

Izvor:Blic.rs
Foto:Facebook / NASA - National Aeronautics and Space Administration

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Dobro jutro Srbijo
11:00 Parovi Live
11:55 Vesti
12:05 Parovi Live
12:55 Vesti
13:10 Parovi Live
14:05 Beni Afet serija
15:00 Parovi - Live
16:00 Posle rucka
17:00 Parovi Live
17:30 Telemaster
18:00 Kviz: Naslovna strana
18:30 UPOZNAJTE PAROVE
21:00 PROVODADZIJA
slede Parovi Live