Izvor:
10.03.2017 u 07:58
0

KINA POSTAJE SVEMIRSKA SILA: Razvijaju letelicu za osvajanje Meseca! (VIDEO)

Kina razvija novi napredni svemirski brod koji će moći da leti u nižoj orbiti oko Zemlje i da sleti na Mesec, piše kineski list Nauka i tehnologija.

Inženjer za svemirske brodove Džang Bajnjen izjavio je za list da će nova letilica moći da se vrati na zemlju i da će imati prostoriju za više astronauta.

Džang nije izneo druge detalje o letelici, ali je uporedio sa svemirskim brodom "Orion" koji razvijaju Evropska svemirska agencija i američka NASA.

Iako je Kina prvu svemirsku misiju s ljudskom posadom imala tek 2003. godine, od tada brzo napredovala.

Prošle godine je prestigla Rusiju i izjednačila se sa SAD po broju lansiranih raketa, prema rečima astrofizičara Džonatana Mekdauela sa Univerziteta Harvard. Kina i SAD su lansirale 22 rakete, a Rusija 17.

U najnovijoj misiji krajem prošle godine, dva astronauta su provela mesec dana na kineskoj svemirskoj stanici.

U narednih pet godina Kina planira da ima potpuno funkcionalnu svemirsku stanicu sa stalnom posadom, a u budućnosti planira i slanje misije sa ljudskom posadom na Mesec.

Pogledajte:

Izvor:Kurir.rs
Foto:Facebook / People's Daily, China

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter