parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

PLAN ZA OSVAJANJE CRVENE PLANETE: NASA želi da magnetom promeni klimu na Marsu!

 

 

NASA ima plan za promenu klime na Marsu koja bi omogućila lakšu kolonizaciju te planete u budućnosti. Plan predviđa pripremu Marsa za buduću ljudsku kolonizaciju razvijanjem ogromnog magnetskog štita koji bi orbitirao oko Crvene lanete, štiteći je i omogućavajući formiranje nove atmosfere.

Plan predviđa pripremu Marsa za buduću ljudsku kolonizaciju razvijanjem ogromnog magnetskog štita koji bi orbitirao oko Crvene lanete, štiteći je i omogućavajući formiranje nove atmosfere.

Štit će delovati kao magnetosfera, štiteći Mars od pustošenja solarnih vetrova i krhotina, sa krajnjim ciljem da se omogući prisustvo vode na površini planete, navode naučnici.

Ukoliko bude realizovan, taj predlog bio bi svrsishodniji od onoga koji je naveo Ilon Mask za nuklearno bombardovanje ledenog pokrivača Marsa.

Direktor Odeljenja za planetarnu nauku NASA Džim Grin navodi da bi postavljanje magnetnog štita između Marsa i Sunca dozvolilo da se formira magnetosfera, koja bi bila prethodnica potpuno razvijene atmosfere.

- Ta situacija eliminiše mnoge procese erozije solarnih vetrova koji se pojavljuju u jonosferi i gornjoj atmosferi planete i dozvoljavaju da pritisak i temperatura atmosfere Marsa tokom vremena rastu - objašnjava Grin.

​On ukazuje na slične sisteme u orbiti oko Zemlje i štite astronauta od zračenja Sunca.

Ukoliko bi takav magnetni štit za Mars bio razvijen, planeta bi mogla da regeneriše atmosferski pritisak do polovine Zemljinog pritiska u roku od nekoliko godina.

- Ovo nije `teraformiranje` kojim se veštački mijenja klima, već puštamo prirodu da to učini i to radimo na osnovu poznavanja savremene fizike - ukazuje Grin, a prenose naučni portali.

 

Izvor:vesti-online.com
Foto:Twitter / The Seti Institute

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:15 Parovi jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Parovi Jutarnja Kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle rucka
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:35 Upoznajte Parove
22:00 Parovi - Live
00:00 Parovi - Žurka