Izvor:
21.05.2016 u 20:58
0

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Deca ne bi trebalo da gledaju 3D filmove

Filmovi i kompjuterske igre u trodimenzionalnom (3D) formatu ne preporučuju se deci od šest do 13 godina, dok se ostalima savetuje "umereno" korišćenje te tehnologije, saopštila je francuska agencija za savete o zdravlju.

Tokom protekle decenije, znatno se razvila tehnologija 3D formata, najpre u bioskopima, potom na televiziji, kompjuteru, igrama i na mobilnim telefonima. Francuska agencija navela je da ta tehnologija više pogađa vid dece nego odraslih, jer se u uzrastu od šeste do 13. godine "vizuelni sistem aktivno razvija" te je osetljiviji. Tokom gledanja 3D filma, oko se više zamara jer, po prirodi stvara dvodimenzionalnu sliku.

Dugo izlaganje 3D slici može dovesti do suvoće oka, udvostručavanja slike, glavobolje, bola u vratu, mogućeg gubitka koncentracije, a u nekim slučajevima i do vrtoglavice – upozorila je agencija.

Agencija savetuje da se korisnici prilikom gledanja takve slike pridržavaju uputstva proizvođača, da se ne približavaju mnogo ekranu i da nastave da nose korektivna sočiva i naočare. Dodaje se da ne treba koristiti ni specijalne naočare poput Gugl naočara jer one takođe mogu da štete vidu.

Beta
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter