Izvor:
01.04.2017 u 03:29
0

OSVAJANJE SVEMIRA: Evo od čega će zavisiti buduće letelice!

Budućnost letenja u svemir zavisiće, po svoj prilici, od recikliranja. Kompanija Spejs X je, prvi put, u četvrtak lansirala raketu koja je prethodno već bila korišćena.

Pogonska raketa Falkon 9, koja je u aprilu prošle godine prvi put poletela u svoju svemirsku misiju, poslala je komunikacioni satelit u svemir pre nego što se vratila na dron plovilo kompanije Spejs X u Atlantiku, kako bi i ubuduće mogla da se koristi.

Osnivač kompanije Spejs X Ilon Mask nazvao je ovaj let "neverovatnim danom za svemir".

"To znači da ćemo moći stalno iznova da šaljemo u svemir ovakve pogonske rakete, koje predstavljaju najskuplji deo svake rakete. To će, nadamo se, biti velika revolucija u letenju u svemir", izjavio je Mask, istakavši da je "trebalo 15 godina da se dođe do toga".

Mask je odbacivanje pogonskih raketa posle jedne upotrebe uporedio sa odbacivanjem aviona posle samo jednog leta.

Partnerska kompanija SES dobila je od kompanije Spejs X popust na uslugu pošto su se njeni čelnici saglasili da njihov satelit bude poslat u svemir prethodno korišćenom raketom. Očekuje se da će Spejs X takve rakete lansirati bar još šest puta ove godine.

Izvor:b92.net
Foto:Twitter/thegulftoday

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter