parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

UGROŽEN TVITER? Pojavila se nova društvena mreža!

 

Ovih dana je u fokusu jedna mreža koja preti da postane ozbiljna konkurencija Tviteru.

Ona se zove – Mastodon.  Reč je o besplatnoj, društvenoj mreži otvorenog koda, koja je nastala u septembru prošle godine, ali ovih dana doživljava ubrzanu popularnost.

Po rečima njenog osnivača po imenu Eugen Roko, veliki broj korisnika je privučen jenostavnim interfejsom koji je skoro pa kopija Tviterovog Tvitdek-a. Tu je vertikalni tajmlajn, možete retvitovati statuse korisnika, fejvovati, a postovi nisu tvitovi već se zovu “toots.” Ipak, neke druge stvari se veoma razlikuju.

Prva razlika jeste u broju karaktera: dok Tviter broji 140, Mastodon ih ima 500. U statusu možete podesiti upozorenje na osetljivi sadržaj koji će biti skriven iz “show more” linka, što vam daje mogućnost da koristite status na više kreativnih načina.

Post može biti potpuno javan, privatni ili neizlistani, što znači da će se i dalje videti ali samo na vašem profilu, dok se ne vide na javnoj vremenskoj liniji.

 

 

Ipak, glavna razlika je ta da je ovo otvoreni, nekomercijalni i necentralizovani softver na velikom broju nezavisnih servera. Ovo zapravo i nije društvena mreža u tradicionalnom smislu.

Svaka instanca ima svoj krug korisnika ali i dalje možete pratiti i vršiti interakciju sa drugim korisnicima sa ostalih servera. Lokalna vremenska linija prikazuje “tootove” sa vašeg servera, ali centralna vremenska linija, ili ti “Federated timeline,” pokazuje statuse sa vašeg servera, ali i sa servera osoba koje pratit.

Jedan od benefita uvida u više instanci je taj da svaka od njih ima svoja lokalna pravila.: na primer, glavna instanca - Mastodon.social, ima striktna pravila koja zabranjuje nacizam, rasizam, seksizam, ksenofobiju i ostale vrste diskriminacije, što je direktan odgovor na problem Tvitera koji upravo sa ovim vodi tešku bitku i gubi korisnike.

Ukoliko želite da se malo odmorite od tvitera, a da ostanete u poznatom korisničkom okruženju kao na Tvitdek-u, Mastodon je odlično rešenje.

 

 

 

 

 

 

alo.rs
foto:printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
07:00 Dobro jutro Srbijo
11:15 Parovi Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Parovi Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle rucka
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:35 Upoznajte Parove
21:00 Provodadžija
22:00 Parovi - Ispovesti
02:30 Parovi - Live