RUSI MODERNIZUJU "ADMIRALA KUZNJECOVA": Ulažu preko 700 miliona dolara u nove sisteme! (VIDEO)

 

Modernizacija admiralskog broda ruske mornarice, nosača aviona krstarice „Admiral Kuznjecov“, koštaće mnogo manje nego izgradnja potpuno novog broda iste klase, izjavio je kopredsedavajući Sindikata veterana mornarice Viktor Blitov.

Dodavanje modernih sistema elektronskog ratovanja i komunikacije, kao i zamena vazduhoplovne mreže broda mogla bi da košta oko 40 milijardi rubalja (715 miliona dolara). Pretpostavljam da ovo nije previše“, rekao je Blitov.
On je dodao da bi izgradnja novog nosača aviona Rusiju koštala oko pet milijardi dolara. Rusija se obično oslanjala na podmornice, a ne na grupe nosača aviona. Japan i Italija su jedine zemlje koje pored Sjedinjenih Američkih Država imaju više od jednog nosača aviona u vojsci.

U martu je zamenik vrhovnog komandanta mornarice viceadmiral Viktor Bursuk izjavio da će popravke na „Admiralu Kuznjecovu“ početi ove godine. On je dodao da neće biti nikakvih ozbiljnih promena na brodu i da će biti sprovedena detekcija kvarova kako bi se odredio rok popravki.

Bursuk je istakao da će iznos sredstava koje je vlada izdvojila za renoviranje broda biti „dovoljan da se obezbedi njegovo održavanje i obnavljanje tehničke gotovosti“.
„Admiral Kuznjecov“ je jedini ruski nosač aviona koji je pušten u rad 1990. godine i nije imao velike remonte nakon dvogodišnjeg remonta u periodu od 1996. do 1998. godine.

U oktobru 2016, ruska pomorska grupa predvođena „Admiralom Kuznjecovom“, u kojoj se, takođe, nalazi ratna krstarica „Petar Veliki“, protivpodmornički razarači „Severomorsk“ i „Viceadmiral Kulakov“, fregata „Admiral Grigorovič“ i brodovi za podršku, bila je raspoređena na tri meseca na Sredozemnom moru kao podrška ruskim borbenim operacijama u Siriji.

Tokom tri meseca, avioni sa ruskog nosača aviona izveli su 420 letova, uništivši 1.252 teroristička cilja u Siriji.
Dana 6. januara 2017. predsednik Rusije Vladimir Putin je naredio grupi da se vrati u bazu Severne flote Rusije, nakon što je objavljeno novo primirje u Siriji krajem decembra 2016. godine. Grupa se vratila u bazu 8. februara.
U aprilu se fregata „Admiral Grigorovič“ vratila u sastav stalne grupe ruske mornarice na Sredozemnom moru ubrzo nakon što su Sjedinjene Američke Države ispalile 59 raketa „tomahavk“ na sirijski vojni aerodrom u Šairatu.

 

Izvor: Kurir
Foto: wikipedia

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro