Izvor:
01.05.2017 u 22:36
0

NAUČNICI UTVRDILI: Otisak prsta nije toliko siguran za otključavanje telefona!

Grupa naučnika i istraživača sa Univerziteta u Mičigenu su razvili set lažnih digitalnih otisaka prsta, koji spaja zajedničke karakteristike koje se mogu naći u mnogim otiscima

Mnogi od nas imaju pametne telefone sa senzorima za prepoznavanje otiska prsta. Ova metoda čini otključavanje telefona jednostavnim i praktičnim. Međutim, najnovije istraživanje je pokazalo da ovakav vid zaštite telefona možda ipak nije siguran koliko smo prvobitno smatrali. Na sličan način na koji su ljudi uspeli da prevare senzore za prepoznavanje lica sa kopijama, naučnici su razvili set master otisaka, nešto poput univerzalnog ključa, koji ukazuje na mane u ovom sistemu.

Sa ovim digitalnim kreacijama, tim je uspeo da aktivira senzor 65 odsto puta u njihovoj simulaciji. Iz „New York Times-a“ prenose da eksperti misle da bi taj proces bio manje uspešan u stvarnom svetu, ali da je ipak zabrinjavajuć.

Iako ne postoje dva ista otiska prsta, određeni šabloni postoje, i naši telefoni čitaju naše otiske upoređujući ih sa slikama delova prstiju. Otisak koji se čuva na vašem telefonu je zapravo gomila malih delova otisaka, a ne pun skeniran, i ti mali komadi imaju više sličnosti nego potpuni otisci.

Doktor Nasir Memon, profesor na Njujorškom Univerzitetu i jedan od tri autora studije, veruje da, ako bi neko uspeo da odštampa rukavicu sa takozvanim MasterPrint otiscima na njoj, 40-50 odsto Ajfon uređaja bi se moglo otključati unutar pet pokušaja, pre neophodne lozinke.

Potencijalne posledice ovoga su teške za pogađanje, dok ove studije ne počnu koristiti fizičke otiske na fizičkim telefonima, ali Memon ističe da rizik opada ako imate manje otisaka na telefonu. Više sačuvanih otisaka znači više delova koji se mogu kopirati.

Iako još uvek nema razloga za brigu, možda bi naši telefoni trebaloda imaju multi-faktor autentikaciju ubuduće.

Izvor: http://mondo.rs
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter