Izvor:
10.05.2017 u 21:45
0

RUSI NAPRAVILI VEŠTAČKI VULKAN!

Ruski naučnici su prvi u svetu uspeli da naprave simulaciju procesa u vulkanu uz pomoć jedinstvene mašine za elektronsko varenje, prenela je danas agencija Tas.

Naučnici iz Instituta za nuklearnu fiziku i Instituta za geologiju i minerale sibirskog odeljenja Ruske akademije nauka su tom mašinom rastopili stene uzete iz vulkana Avačinski na Kamčatki.

Glavni naučni saradnik Instituta za geologiju Viktor Šarapov rekao je da će primena mašine pomoći da se izrade modeli seizmičkih procesa na dubinama izmedju 40 i 70 kilometara, kao i izučavanje ruda.

Šarapov je rekao da je eksperiment topljenja ksenolita, stena koje lava izbacuje na površinu, važan jer omogućava uvid u proces topljenja stena na velikim dubinama bez uticaja spoljnih faktora i način na koji se mikrodelovi ksenolita pretvaraju u rude. Takodje će putem matematičkih i fizičkih modela moći da se predvidjaju seizmičke aktivnosti.

"Ovo je prvi ovakav eksperiment u svetu, sa jedinstvenom tehnikom", rekao je on.

Elektronska varilica proizvodi 10 megavata energije po kvadratnom centimetru i njom je moguće simulirati i ulazak meteorita u Zemljinu atmosferu, a kako dostiže temperaturu od 3.300 stepeni Celzijusa može da topi i metale, čak i volfram koji je najtvrdji u periodnom sistemu. Pomoću nje, tvrde naučnici, biće moguće stvarati materijale sa odredjenim svojstvima i nanoprašinu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter