Izvor:
05.06.2017 u 14:02
0

OPREZ: Hakeri vam mogu ugroziti bezbednost samo na osnovu vašeg imena i prezimena!

U Beogradu održana četvrta Međunarodna ITC Security konferencija. Atraktivne prezentacije virtuelnih napada i zaštite. Pažnju izazvalo i predavanje na temu digitalne forenzike.

HAKERSKE pretnje, pored računara sve više napadaju i mobilne uređaje i aplikacije, zbog čega bi posebno trebalo obratiti pažnju na zaštitu ovih uređaja.

Ovo je jedan od zaključaka četvrte po redu redu ICT Security konferencije, koja je, u oragnizaciji udruženja eSigurnost, nedavno održana u Beogradu. Događaj je privukao više od 180 stručnjaka iz zemlje i inostranstva u oblasti ICT, informacione bezbednosti, digitalne forenzike, IT revizije i upravljanja IT rizicima.

Konferenciju je otvorio Sava Savić, pomoćnik ministra za informaciono društvo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i naglasio značaj informacione bezbednosti u današnjem svetu. Okupljenima su se obratili i dr Igor Franc, predsednik Udruženja eSigurnost, Ivana Kozličić iz kompanije MasterCard i Predrag Šljivar ispred kompanije Smart. Tokom dva dana konferencije, moglo se čuti dosta zanimljivih predavanja i novina u načinu zaštite IKT (informaciono-komunikaciono-tehnoloških) sistema.

Jedan od osnivača udruženja eSigurnost, Aleksandar Mirković imao je prezentaciju Exploitation – Hacking: From Zero to Full Controll – "lepotica i zver u tramvaju za 21. vek". Naime, demonstrirao je kako haker može u jednoj, naizgled bezopasnoj situaciji, da dođe do svih privatnih podataka osobe koja koristi mobilni telefon.

Čim je uspeo iz prikrajka da vidi ime i prezime devojke koja je u tramvaju bila na društvenim mrežama, hakerskim alatima je prvo došao do njenog broja telefona, zatim do svih društvenih mreža koje ta devojka koristi, da bi posle uspeo i da uđe i upravlja svim njenim društvenim profilima. Praćenjem na tim profilima, uočio je bitne stvari iz života devojke – kad ide na posao, kad se vraća, gde obično ruča, celokupan njen socijalni i društveni status. Tako je, zapravo, u potpunosti preuzeo kontrolu nad svim njenim aktivnostima putem interneta.

Mnogo pažnje je privuklo i predavanje dr Igora Franca na temu digitalne forenzike, kojom se otkriva da li je neko izneo vitalan podatak iz određene kompanije i prikupljaju dokazi, koji se mogu koristiti u krivičnom gonjenju osumnjičenog.

Na konferenciji je bilo dosta reči i o bezbednosti bankarskih sistema, novim pretnjama i načinima zaštite. Prisutni su mogli da vide i način otkrivanja PIN-a sa kreditnih kartica koje imaju magnetnu pistu. Ovaj problem je, inače, nastao zbog algoritma DES, koji je davno primenjen, a nije unapređen. U isto vreme eksponencijalan razvoj hardvera je doveo do toga da je sada moguće otkriti PIN, što u momentu prve implementacije nije bilo moguće.

Zaključak konferencije je i da (IoT), BYOD, pametne mreže (Smart Grid) i sva druga povezivanja koja nam navodno olakšavaju život, ako nisu dobro realizovana i obezbeđena mogu da dovedu i do porasta bezbednosnih rizika kojima smo izloženi.

EMINENTNI PREDAVAČI

NA konferenciji su održali predavanja i promocije eminentni učesnici iz zemlje i inostranstva: Ivan Stijović (kompanija Asseco), Zvonimir Ivanović, Tomislav Tucibat (Fortinet), dr Goran Kunjadić, Tamas Jung (Energodata), dr Dragan Đurđević (Akademije za nacionalnu bezbednost), Filip Simeonov (Piperevski & Associates), Milan Gabor (Viris), Aleksandar Mirković (Opportunity bank), Ilija Jovičić (Smart), Branko Krsmanović (ISAC Belgrade Chapter), Nemanja Hiršl, Ivana Frankić i Nenad Žikić (Endava), Luka Milinković, (Komercijalna banka), dr Nemanja Maček (SECIT security), Dragan Suhanek (CP Security), Slavko Pandurov, Predrag Spasić (Check Point Software Technologies)…

Novosti
Foto: Twitter/Brad_Gagnon/bljesak.info

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter