Izvor:
09.07.2017 u 23:00
0

TEHNOLOŠKA INOVACIJA KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI: Uskoro mobilni bez baterija!

Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu najavljuju presudnu tehnološku inovaciju. Stručnjaci pokušavaju da bazne stanice integrišu u telefonske tornjeve

Svima je poznato da novi mobilni uređaji zahtevaju veliku količinu energije, a čini se da još nismo spremni da smanjimo svoje zahteve, što bi umanjilo trošenje baterije. Srećom, naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu pokazali su da bismo u budućnosti mogli u potpunosti da se rešimo baterija. Novi uređaj, koji se još nalazi u početnoj fazi istraživanja, koristi tehnologiju povratnog signala.

Konkretno, njegovo funkcionisanje zasnovano je na radio-talasima koji se svakako kreću oko nas dok komuniciramo, piše "IFL Science". Naučni tim iz Vašingtona je do sada uspeo da demonstrira glasovni poziv od telefona bez baterija do smartfona sa androidom.

– Pretvaranje analognog ljudskog govora u digitalni signal zahteva trošenje velike količine energije – rekao je učesnik projekta Vamsi Tala, koji je radio na prototipu. – Ako možete da komunicirate korišćenjem analogne tehnologije, uštedećete na energiji – dodao je.

Tim je morao ponovo da "izumi" analognu tehnologiju povratnog signala, koja se poslednji put koristila u dečjim igračkama u periodu Hladnog rata. Mobilni telefon bez baterija šalje digitalne signale kada se u brojčanik unesu brojevi, a zatim se prebacuje na potpuno analogni prenos glasa. Prenos signala se odvija po nelicenciranoj frekvenciji do bazne stanice, koja ga povezuje sa digitalnom bežičnom mrežom preko "Skajpa".

Bazna stanica ne spaja samo mobilni telefon sa mrežom, već dostavlja i energiju neophodnu za njegov rad. Ipak, trenutna bazna stanica omogućava mobilnom telefonu da bude najviše 15 metara udaljen od nje tokom razgovora, što baš i nije prenosna tehnologija, ali bi stvari mogle da se promene ako bi se bazne stanice integrisale u telefonske tornjeve. – Oni imaju nekoliko stotina puta jaču energiju, pa bi povećali domet možda i na kilometar – objasnio je Tala.

KAO TOKI-VOKI

NAUČNI tim trenutno radi na poboljšanju kvaliteta i odvijanju poziva. Izum funkcioniše poput voki-tokija, pa morate da pritisnete dugme da biste se prebacili sa govora na slušanje i obrnuto. Razmatra se i uvođenje e-ink displeja kako bi bilo moguće slati poruke. Da li će se u budućnosti mobilni telefoni koristiti bez baterija, ostaje da se vidi.

izvor:novosti.rs
foto:pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter