Izvor:
10.09.2017 u 19:22
0

DA LI IMAMO RAZLOGA ZA STRAH: 5 neverovatnih činjenica o sićušnim stanarima ljudskog tela!

Jeste li znali da u našim telima ima 10 puta više mikroorganizama nego ćelija? Da li je to razlog za strah?

Ne baš, smatraju naučnici. Štaviše, oni mogu imati pozitivan uticaj na imunitet.

Već izvesno vreme naučnici znaju da neki od ovih stanara podstiču razne bolesti, dok su drugi od krucijalnog značaja za održavanje telesne flore i faune. Svi mikrobi zajedno u ljudskom telu formiraju mikrofloru koju mikrobiolog Martin Blaser definiše kao "skup svih organizama koje naše telo vide kao svoj dom u kojem su u interakciji međusobno i s našim telom".

Iako su majušna, ova stvorenja kriju mnoge tajne, evo nekih koje sigurno niste znali.

1. U vašem telu ima više mikroba nego ćelija.

Ljudsko telo je puno mikroba, kojih ima čak 10 puta više nego ćelija. Kako je telo evoluiralo, tako su s njim paralelno evoluirali i mikrobi. Takođe, i mnogi virusi "žive" u našem telu.

2. Rađamo se bez ikakvih bakterija u telu.

S obzirom na to koliko bakterija postoji u našem organizmu, logično je da zaključimo da se s njima i rađamo. Međutim, nije sve što deluje logično uvek i istinito. Mikrobiolog Martin Blaser tvrdi da naš organizam kupi bakterije tokom prvih nekoliko godina života. Beba dobija prve mikrobe kada se rađa, odnosno tokom izlaska na svet. Naravno, ukoliko se beba rodi carskim rezom, ona bakterije kupi na drugačiji način, pa samim tim ima i drugačiju mikrofloru od bebe koja je rođena prirodnim putem. Do treće godine, organizam najviše razvija mikrofloru jer se u tom periodu razvijaju metabolički, imunološki, kognitivni i reproduktivni sistem.

izvor/nacionalnageografija

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter