Izvor:
10.09.2017 u 22:45
0

Predstavljamo vam činjenice o uraganima koje bi trebalo da znate!

Predstavljamo vam činjenice o uraganima koje bi trebalo da znate.

Proteklih dana, teritoriju SAD i Kariba su pogodila dva jaka uragana: Harvi i Irma.

Kako nastaju uragani, kao i ko im daje imena, saznajte u nastavku:

1. Uragani su ogromne tropske oluje koje donose veliku količinu padavina i veoma jake vetrove.

2. Uragani se formiraju nad toplim okeanskim vodama u blizini ekvatora. Topao, vlažan vazduh iznad površine okeana se uzdiže izazivajući usisavanje vazduha iz okolnih područja. Novi vazduh postaje topao i vlažan i podiže se započinjući nepredikan ciklus koji stvara oblake.

Oblaci se potom rotiraju s rotacijom Zemlje. Ukoliko ima dovoljno tople vode da hrani oluju, formira se uragan.

3. Uragani se okreću oko kružnog centra nazvanog oko, gde je uglavnom mirno i bez oblaka. Oko oka se nalazi najopasniji deo uragana sa najsnažnijim vetrovima, najgušćim oblacima i velikim kišama.

4. Snažni spiralni vetrovi uragana mogu da dostignu brzinu od 320 km/h, što je dovoljno jako da se iščupaju cela stabla i unište zgrade.

5. Na južnoj hemisferi, uragani se kreću u smeru kazaljke na satu, a na severnoj hemisferi u smeru suprotnom od kazaljke na satu.

6. Kad uragan dođe do kopna, često stvara olujni talas. Ovo se dešava kad veliki vetrovi pogode more na obali, što prouzrokuje podizanje nivoa vode i stvaranje velikih talasa.

Olujni talas može da dostigne visinu od 6 metara i da se prostire na više od 150 km.

7. Uragani se često nazivaju cikloni i tajfuni, u zavisnosti od toga gde se dešavaju.

U Atlantskom okeanu i istočnom delu Pacifika se zovu uragani, u Bengalskom zalivu i severnom delu Indijskog okeana su cikloni, a u zapadnim delovima Pacifika su tajfuni.

8. Najveći uragan ikad zabeležen jeste Tajfun Tip, koji se desio 1979. godine na severozapadu Paficika. Sa prečnikom od oko 2.220 km, ovaj tajfun je bio veličine skoro polovine SAD-a.

9. Uraganima imena dodeljuje Svetska meteorološka organizacija. Svake godine, tropske oluje su imenovane po alfabetskom redu, prema listi koju pravi Svetska meteorološka organizacija.

To ime ostaje uz oluju i ako se ona razvije u uragan. Imena mogu da se ponove tek posle šest godina.

izvor/nacionalnageografija

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter