parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

OPASNOST IZ SVEMIRA ZA KOJU NE ZNAMO: Sunce je prošle nedelje moglo da ugrozi Zemlju!

CNN u nedavnom članku izveštava o jednoj opasnosti iz svemira koja je većini ljudi promakla.

Naime, uz brojne uragane, potrese, požare i poplave prošlih nedelja, mnogi nisu primetili kosmičku opasnost koja je mogla da ugrozi ljudsku tehnološku civilizaciju.

U poslednjih nedelju dana Sunce je izbacilo niz solarnih baklji, uključujući i najjaču u protekloj deceniji. Solarna baklja je fenomen koji se događa kada se otpušta magnetska energija u blizini sunčeve pege, pa se stvara svetlo mesto na Suncu koje traje oko 10 minuta ili manje.

Može izbaciti različitu elektromagnetsku energiju, od vidljivog svetla do X-zraka i još jačih gama zraka. Ako naciljaju Zemlju, ti zraci mogu dovesti do aurora na nižim visinama, kao i radijaciju.

Solarne baklje svrstavaju se na skali od A, B, C, M, do X, s time da je svaka kategorija 10 puta snažnija od prethodne. Prošle nedelje nastalo je nekoliko baklji X i M klase, a najjače su bile snage X8.2 i X9.3. Najjača izmerena baklja pripadala je kategoriji X28 2003. godine. Zemljina atmosfera nas štiti od njihovih uticaja, ali one mogu ometati GPS i komunikacijske satelite.

Opasniji fenomen

No, može se dogoditi i još opasnija pojava – izbacivanje koronalne mase (CME). Zbog toga što se sastoji od mase, a ne od zračenja, treba joj oko jedan dan da stigne do Zemlje. Ta masa je popratila i prošlonedeljne baklje, ali nije pogodila Zemlju punom snagom.

Ako direktno krene ka Zemlji, jonizirane čestice mogu da se zabiju u magnetsko polje koje okružuje Zemlju i promene mu oblik, što se naziva geomagnetskom olujom. To može biti opasno po celu planetu. CME je 1989. pogodila Zemlju, a u Kvebeku i u severoistočnim Sjedinjenim Američkim Državama nestalo je struje na devet sati.

Još je jači CME, Karingtonov događaj (nazvan po Ričardu Karingtonu koji ga je zabeležio), pogodio Zemlju 1859. godine, kada je geomagnetska oluja prouzrokovala varničenje telegrafskih stubova i železničkih pruga, a aurore su bile vidljive i na Kubi.

Danas bi mogla da nastane još veća šteta u slučaju udara, s obzirom na razvoj tehnologije. Takvi događaji nisu retki. Jedna CME Karingtonove jačine prošla je kraj Zemlje 2012. godine. Zbog toga je jako važno da se uspostavi sistem upozorenja.

Mere predostrožnosti

Izvršna odredba administracije bivšeg američkog predsednika Baraka Obame iz 2016. godine identifikovala je energetske i komunikacijske sisteme kao ključna sigurnosna pitanja, a SAD sarađuje sa svemirskom agencijom NASA kako bi se uspostavili načini za bolja upozorenja.

Ovonedeljne baklje propraćene snažnom CME važan su podsetnik ranjivosti sistema na moguće snažno ometanje. Iako rotacija Sunca udaljava sunčevu pegu od Zemlje, a Sunce ulazi u razdoblje minimalne solarne aktivnosti, svet mora da nastavi da se štiti od te ozbiljne pretnje, zaključuje CNN.

Izvor:Blic.rs Foto:

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 Letnji kamp - Buđenje
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Letnji kamp - Live
12:55 Vesti
13:05 Letnji kamp - Live
13:30 Goli život
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Upoznajte Parove
21:00 Srce na dlanu
22:30 Letnji kamp - Rekla/Kazala
02:30 Posle ručka (R)