parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

EVO ODGOVORA: Da li će bitcoin i ostale kriptovalute ikada zameniti zlato? (foto)

 

I zlato i bitcoin su decentralizovane aktive, opšte prihvaćene širom sveta, 24 sata dnevno.

Vrednost kriptovaluta u poslednjih nekoliko meseci je drastično porasla, pa se sve češće postavlja pitanje da li bitcoin, ethereum i druge digitalne valute mogu da zamene zlato.

Naime, i zlato i bitcoin su decentralizovane aktive, opšte prihvaćene širom sveta, 24 sata dnevno. Transakcije preko obe aktive su anonimne, a snabdevanje ograničeno, piše "Kamatica".

 

 

Ipak, kriptovalute nikada neće zameniti zlato, a za tu tvrdnju postoji više razloga:

- Kriptovalute su samo oblici valute, dok zlato ima mnogo drugih vremenski-testiranih upotrebnih vrednosti; od upotrebe u kreiranju nakita do stomatologije i na kraju elektronike.

- Za razliku od kriptovaluta, trgovanje zlatom ne zavisi od struje. Ova karakteristika je naročito korisna u situacijama prilikom katastrofa, poput uragana. Primera radi, u Portoriku je zbog udara uragana 95 odsto ljudi i dalje bez struje. Trenutno se ekonomija ostrva zasniva na gotovini. Ako imate zlatni nakit ili kovanice, oni se mogu pretvoriti u gotovinu – sve bez struje ili Wifi-ja.

- Na kraju, zlato je najlikvidnije sredstvo plaćanja, kojim se trguje na dnevnom nivou, širom sveta. Prema podacima londonskog udruženja (LBMA), dnevno se u Londonu trguje sa 13,8 milijardi funti ili 18 milijardi dolara vrednog fizičkog zlata. Tržište kriptovaluta, iako se veoma brzo širi, još uvek nije dostiglo taj nivo.

Prednost bitcoina je što može da podstakne neke investitore, naročito milenijalce, na načine na koje zlato ne može. Dokaz za to je na internetu. Primera radi, možete pronaći niz objava i rezultata o bitcoinu, kriptovalutama i blockchain-u, ali nijednu o investiranju zlata. YouTube takođe ostvaruje rekordan broj pregleda na sam pomen objave video klipa o kriptovalutama.

Te prednosti su uticale da bitcoin zabeleži rast od 350 odsto na godišnjem nivou, dok je vrednost Ethereuma porasla za 3.600 odsto, a vrednost zlata nije rasla više od 10 odsto. I pored ovih neverovatnih rezultata, koje kriptovalute svakodnevno beleže, činjenica je da digitalne valute odlikuje volatilnost, zbog čega (uslovno rečeno) nikada neće zameniti zlato.

Telegraf
Foto: Arhiva 

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost