Izvor:
26.10.2017 u 17:03
0

ŠELI JE ROBOT KOJI SAM PIŠE HOROR FIKCIJU: Od njenih reči ćete se NAJEŽITI!

Naučnici sa MIT napravili su Šeli, veštačku inteligenciju specijalizovanu za stvaranje dela iz žanra strave i užasa

Tim naučnika s Tehnološkog instituta Masačusetsa (MIT) u SAD predstavili su javnosti Šeli, veštačku inteligenciju specijalizovanu za pisanje horor priča.

Žanr kojim se ova mašina bavi ne iznenađuje imajući u vidu da je ime dobila po književnici Meri Šeli, autorki čuvenog romana „Frankenštajn“.

– Vekovima su ljudi širom planete, bez obzira na religiju i kulturu, tražili načine da uplaše jedni druge. Izazivanje osećanja poput straha osnova je ljudske kreativnosti. Pitanje „da li mašine mogu da nas zastraše“ veoma je bitno u vreme istraživanja ograničenja veštačke inteligencije – objašnjava tim MIT.

Oni su Šeli rešili da predstave u iščekivanju Noći veštica.

Šeli je veštačka inteligencija sposobna za učenje, a odgajana je čitajući jezive priče s Reddita (podforum: nosleep). Sada kad je odrasla, Šeli, ne mnogo različita od svog viktorijanskog idola Meri Šeli, uzima inspiraciju iz slučajnih rečenica ili kratkih tekstova i u svom jezivom kreativnom umu oblikuje neverovatne priče. Ono u čemu Šeli najviše uživa jeste saradnja s ljudima, sluša njihove noćne more kako bi stvorila najbolje strašne priče – navodi tim naučnika u kojem su Pinar Janardag, Manuel Sebrijan i Ijad Rahvan.

Za saradnju sa Šeli dovoljno je kontaktirati s njom na Tviteru.

Primeri priča

– I dalje imam noćne more, pa ignorišem svetla da zaboravim moj poslednji san. Budim se u bari krvi i smrdim kao miš iz oluje, spava mi se i ne mogu da se pomerim, ne mogu da krenem nigde. Jedva da nešto mogu da izgovorim, a onda čujem niotkuda – tap, tap, tap…

– Džon je sklonio prste s nosa, a onda je vrisnuo. Pogledala sam dole ka televizoru, a onda ponovo ka satu – i dalje je 10.47… Džon se ponovo okrenuo, pogledao ka meni i smrzao. Gledala sam u njegove oči. Bile su crvene i sijale su! Nisam spavala te noći.

– Šta sam mogla da uradim? Ja sam čudovište. Videla sam različite stvari, bila sam žrtva. Živela sam zbog žeđi. Ali nisam nikad u stvari bila mrtva. I dalje sam bila u svom telu.

Izvor:kurir.rs
Foto:twiitter/shelley lee

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter