Izvor:
09.11.2017 u 19:36
0

GORIVO OD NAPITKA KOJEG KOZUMIRAMO SVAKI DAN: Biodizel od taloga kafe!

Dok gomile otpada i đubreta rastu u industrijalizovanim i zemljama u razvoju, naučnici eksperimentišu sa novim metodama pretvaranja đubreta u koristan materijal, od biodizela do hrane.

Šta je zajedničko za talog kafe i plastični otpad? Oba su jedinjenja ugljenika, pa stoga i imaju određeni energetski sadržaj, ali je ogroman izazov izdvojiti te činioce ekonomično i na ekološki način.

Istraživači sa Lankaster univerziteta u Engleskoj tvrde da su pronašli način da pretvore talog kafe, često korišćen kao đubrivo, u biodizel.

– Novina procesa je u tome što se razlaganje masti, ekstrakcija i reakcija spajaju, odvijaju istovremeno. U ovom slučaju generalno u hemijskom inženjeringu kada spojimo dve operacije u jednu, ideja je da smanjimo trošak procesa i investicije – objašnjava Vesna Najdaković Visak sa Univerziteta Lankaster. Uprkos činjenici da električni automobili postaju sve popularniji, stručnjaci tvrde da će se u bliskoj budućnosti u proizvodnji kamiona, lokomotiva i brodova koristiti dizel motori. Zbog toga dizel proizveden od kafe ima smisla.

Nezavisne novine
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter