parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

ŠTETAN ZA MOZAK I SRCE: Zaštitite se od zračenja mobilnog telefona!

Mobilni telefon može biti štetan po zdravlje dece i odraslih - nova američka studija potvrdila je vezu između zračenja mobilnog telefona i karcinoma! Evo kako da se zaštitite.

Najnovija studija Nacionalnog toksikološkog programa Sjedinjenih Američkih Država (NTP) nedavno je otkrila uznemirujući podatak - aparat koji je postao nezamisliv dodatak u gotovo svačijem životu može prouzrokovati rak mozga.

Naučnici Nacionalnog toksikološkog programa SAD izložili su mužjake pacova istom tipu radio frekvencija kakve emituju mobilni telefoni. Nakon izloženosti, utvrđena je “niska učestalost” dva tipa tumora u organizmu životinja – mozga i srca.

Studija je jedna od najvećih i najdubljih analiza povezanosti mobilnih telefona i raka, a američku vladu koštala je više od 25 miliona dolara.Više od pet zemalja upozorilo je svoje stanovnike da smanje izloženost zračenju mobilnih telefona, a posebno se skreće pažnja na zaštitu dece čiji mozak apsorbuje duplu količinu zračenja.

Evo nekoliko najboljih saveta Ekološke radne grupe (EWG) kako da smanjite izloženost porodice štetnom zračenju:

1. Ograničite deci upotrebu mobilnih telefona

 Odaberite fiksni telefon za svakodnevne pozive. Ne dajte deci telefon kako bi se zabavljali i igrali igrice. Mobilni nije igračka! Ukoliko povremeno i date detetu da na vašem mobilnom telefonu igra igrice, obavezno uključite avio režim.

2. Mobilni telefon uvek držite na odstojanju

Dok razgovarate trudite se da to kad god možete radite uz upotrebu slušalica. Telefon uvek držite što dalje od svog tela. Ako ne razgovarate ostavite mobilni na stolu, a ne u džepu.

3. Uvek birajte dopisivanje porukama, pre nego razgovor

Mobilni emituje mnogo manje zračenja prilikom slanja poruke, nego tokom samog obavljanja razgovora, imajte to na umu.

4. Pažljivo birajte masku za telefon

Neke futrole ili maske za telefone mogu smanjiti i ublažiti njihovo zračenje, međutim, postoje i one zahvaljujući kojima će telefon emitovati još više radijacije. Zato, vodite računa gde kupujete.

5. Tražite snažan signal

Nivo zračenja je značajno veći kada je signal slab.

 

Lepaisrecna.rs
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost