NAUČNICI IZRAČUNALI: Evo koliko nam je još vremena ostalo

 

Tim naučnika sa Harvarda i Oksforda izračunali su koliko dugo može da postoji život oko zvezda sa povoljnom klimom za život.

Period tokom kojeg može da se razvija život u blizini zvezda direktno zavisi od dužine života same zvezde, navodi se istraživanju naučnika sa univertiteta Harvard i Oksford.

Izuzetak prave samo situacije u kojima zvezda prekine svoje postojanje iz neprirodnih razloga, npr. zbog sudara sa nebeskim telom ili pod uticajem drugih rušilačkih sila, preneo je Sputnjik.

Prema podacima istraživanja, život može nastati u području zvezde koja je ima od 0,08 do 3,7 težine Sunca. Pri tome, težina zvezde je obrnuto proporcionalna dužini života - što je lakša zvezda, duže će postojati živi organizmi.

Najrasprostranjenije zvezde u svemiru su crveni patuljci. One se odlikuju malim težinama, mogu postojati i podržavati život oko sebe tokom 10 biliona godina.

 

Zvezde koje liče na Sunce, u procesu svoje evolucije preživljavaju različite stadijume razvoja, a zatim kroz 10 milijardi godina se pretvaraju u bele patuljke. Tokom svakog od ovih perioda zvezda može stvoriti nepovoljnim uslove za život za okolne planete, navodi se u istraživanju.

Proces nastanka zvezda počeo je 30 miliona godina posle Velikog praska. Planetarni sistemi su počeli da se pojavljuju mnogo kasnije - nakon što su eksplozije formirale nove generacije zvezda.

Naučnici smatraju da je to tačka početka postojanja života u vasioni, koja se ograničava trajanjem najstabilnijih zvezda, to jest oko 10 milijardi godina, odakle se može izračunati koliko nam je vremena ostalo.

 

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro