EPL KUPUJE ŠAZAM: Aplikaciju koja omogućava identifikaciju pesama, filmova i TV emisija!

 

Kompanija Epl (Apple) je u finalnoj fazi kupovine Šazama (Shazam), aplikacije koja omogućava identifikaciju pesama, filmova i TV emisija.

Cena kupovine trenutno iznosi 400 miliona dolara, ali će Epl uštedeti nešto novca od provizije koju je plaćao Šazam za slanje korisnika na iTunes Store, gde je moguće kupiti različit sadržaj. Upravo je ta provizija činila je većinu prihoda Shazama u prošloj godini, a aplikacija je zaslužna za 10 odsto ukupne digitalne prodaje. 

Takođe, ako Apple odluči da ugasiti aplikaciju, zadaće težak udarac uslugama kao što su Spotify i Google Play Music, kojima Shazam "prosleđuje" više od milion klikova dnevno. Shazam ima i ugovor sa Snapchatom. Ipak, još nije sigurno kako će Eplov potez uticati na pomenute ugovore. 

Najveću korist Epl će imati od Šazamove AR (augmented reality) tehnologije, koja je razvijena nakon tehnologije za vizuelno prepoznavanje iz 2015. godine. Tehnologija omogućava korisnicima da skeniraju magazine, knjige, postere, reklame i druge fizičke proizvode, a nakon toga i prikazivanje 3D animacija, vizualizaciju proizvoda i 360 klipove. Ako Apple poželi da napravi svoju verziju Google Lensa, ovo će biti dobra osnova. 

Shazam je do sada preuzet više od milijardu puta, a popularan je već 19 godina.

 

Izvor: Informer
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost