Izvor:
18.12.2017 u 23:35
0

PANIKA! Sutra pored Zemlje prolazi opasan asteroid!

Asteroid klasifikovan kao „potencijalno opasan“ ide ka Zemlji i proći će pored nje sutra. Naučnici, međutim, kažu da nema razloga za brigu jer će svemirski kamen u najbližem prolasku biti udaljen od naše planete 10 miliona kilometara, preneo je „Foks 5“.

Asteroid 3200 Faeton kruži oko Sunca i ovo će biti njegov najbliži prolazak pored Zemlje od 1974. godine, saopštila je američka svemirska agencija NASA. Sledeći njegov blizak prolazak pored Zemlje dogodiće se tek 2093.

Uprkos tome što je klasifikovan kao „potencijalno opasan“, naučnici ističu da nema šanse da ovaj asteroid udari u Zemlju.

Smatra se da je upravo 3200 Faeton uzrok godišnje meteorske kiše Geminida, čiji je vrhunac bio prošlog četvrtka.

Astronomi se skoro jednodušno slažu da nijedan asteroid, posebno od onih blizu Zemlje, neće udariti u nju za vreme naših života, međutim ako nas ikad pogodi jedan veličine 3200 Faetona, moglo bi biti ozbiljne štete.

Profesor astronomije Univerziteta Boston Majkl Mendilo kaže da je 3200 Faeton jedan od onih objekata koji mogu uzrokovati katastrofalan sudar, ali da je verovatnoća da se to desi ekstremno mala.

Naučnici su rekli da ne mogu da isključe potencijalni sudar sa asteroidom 99942 Apofis, ali on će prići blizu Zemlji tek 2029.

Ovo je jedan u nizu bliskih prolazaka asteroida u poslednje vreme. U avgustu je Floren, kamen širok oko 4 metra, „mahnuo“ Zemlji sa bezbednih 7 miliona kilometara, što je otprilike 18 puta veća udaljenost između Zemlje i Meseca.

U oktobru je asteroid 2012 TC4, širok između 15-30 metara, prošao pored naše planete na udaljenosti od 41.000 kilometara, što je iskorišćeno za probu Zemljine međunarodne mreže za upozoravanje.

Ako neki asteroid ikad zapreti Zemlji, NASA ima plan. Američka agencija je u junu prikazala kompjuterske modele tehnika koje se mogu primeniti, s namerom da se naprave simulacije odgovora na različite scenarije mogućih udara asteroida.

Do toga je došlo nakon udara asteroida 2013. na Čeljabinsk, Rusija, kad je povređeno više od 1.200 ljudi i oštećene zgrade udaljene 100 kilometara. NASA je 2016 otvorila novu kancelariju za praćenje asteroida i kometa koji prolaze blizu Zemlje, poznatu kao Koordinaciona kancelarija za planetarnu odbranu (PDCO).

Američka svemirska agencija proučava objekte blizu Zemlje od sedamdesetih godina. U katalogu poznatog „kamenja“ zavedeno je više od 15.000 primeraka.

Izvor: Blic
Foto: Twitter /Onlinebiz

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter