Izvor:
19.12.2017 u 17:22
0

RIGOROZNE ODLUKE: Zbog ovoga će fejsbuk kakvog znamo prestati da postoji!

Nezavisni Komitet za standarde u javnoj sferi, koji je formirala britanska premijerka Tereza Mej, juče je objavio da bi odgovornost za ilegalni ili društveno neprihvatljivi sadržaj koji objavljuju društvene mreže trebalo da snose direktori i rukovodioci ovih platformi.

U intervjuu za Sputnjik, Toni Džafa, partner u kompaniji "Fut Ansti", jednoj od 100 najboljih pravnih firmi u Britaniji, izjavio je da takva odluka može u budućnosti da dovede do pojave građanskih ili krivičnih parnica protiv tehnoloških firmi.

"Ako Vlada prihvati preporuke i usvoji zakon, kompanije koje su povezane sa društvenim mrežama imaće sličan ili isti status kao izdavačke kuće u Velikoj Britaniji. To znači da će internet platforme snositi pravnu odgovornost za objave svojih korisnika, bilo po odredbama građanskih zakonika, bilo po odredbama krivičnog zakona. To nas dovodi do glavnog pitanja, jer tehnološke odnosno internet kompanije smatraju da su one tek platforme, a ne izdavačka preduzeća i da stoga ne mogu da snose odgovornost za ono što objavljuju korisnici. Drugi pak govore da bi internet platforme trebalo pred zakonom izjednačiti sa izdavačkim preduzećima", kaže Džafa.

Ako preporuka Komiteta bude prihvaćena, onda će tehnološke kompanije snositi odgovornost za materijale koji su objavljeni na njihovim sajtovima i moraće značajno da izmene procedure kontrole sadržaja ili će se sa druge strane suočiti sa građanskom parnicom. Takođe, kako ističe Džafa, ako objavljeni materijal naruši odredbe krivičnog zakonika, odnosno ako bude imao neprihvatljiv sadržaj poput raspirivanja rasne mržnje ili pozive na nasilje, to će svakako biti put ka krivičnom gonjenju.

Prema evropskom i britanskom zakonodavstvu, društvene mreže mogu da argumentuju da one ne nose finansijsku odgovornost za ilegalne ili društveno neprihvatljive objave korisnika. Poenta je u tome što same platforme i partnerske kompanije nemaju mogućnost nadzora ili uređivanja sadržaja koji objavljuju korisnici, a to se posebno odnosi na komentare. Pa ipak, ovo može da važi samo ako internet platforme i društvene mreže u okviru nekakvog razumnog vremenskog perioda ne uklone nepodobne objave ili komentare, nakon što dobiju zahtev.

"Mislim da ipak sve ovo može da bude vrlo problematično za internet platforme", objašnjava pravni ekspert.

Još ranije je britanska premijerka izjavila da su internet kompanije i društvene mreže obavezne da udalje sve što ima veze sa terorizmom u roku od dva sata, kao i da u protivnom rizikuju da budu kažnjene. Ova odluka je inače prihvaćena od strane ostalih državnika G7.

"Da li će ovo sprečiti objavljivanje uvreda, poziva na nasilje, terorizam i ostale oblike društveno neprihvatljivog ponašanja? Zasad možemo samo da pretpostavimo. Sumnjam da će internet kompanije i društvene mreže hteti da se povinuju ovakvim pravilima i na globalnom i na evropskom nivou. Osim toga, smatram da će ovako nešto teško postati pravilo u SAD, imajući u vidu odredbe njihovog ustava", zaključuje Džafa.

Takođe, sagovornik Sputnjika dodaje da nije jasno da li će ovo ostati tek preporuka ili postati pravi zakon u Velikoj Britaniji.

B92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter