Izvor:
02.04.2018 u 01:16
0

NOVO NAUČNO OTKRIĆE: Na Veneri uočene čudesne mrlje!

Kiseli oblaci Venere mogli bi da kriju vanzemaljski život, pokazala je nova studija NASA.

NASA-ini istraživači smatraju da bi gornji delovi Venerine atmosfere, bogati sumpor-dioksidom, mogli da sadrže jednostavne mikrobe.

Naučnici su putem sondi detektovali tamne mrlje, koje dosta podsećaju na svojstva apsorpcije svetla kakva se može videti kod bakterija na Zemlji.

Misteriozne mrlje mogle bi da predstavljaju i svemirske alge u cvatu, slično pojavi u jezerima na Zemlji.

Inače, Venerini oblaci zbog svog sastava odbijaju čak 75 odsto Sunčeve svetlosti.

Ova planeta nazvana je "Zemljinom zlom bliznakinjom" zbog svojih izuzetno nepovoljnih uslova za razvoj i opstanak života. Naime, na Veneri padaju kisele kiše, a temperatura u proseku iznosi 462 stepena Celzijusova.

Istraživanje, objavljeno u magazinu "Astrobiologija", ukazuje na to da bi mikroorganizmi mogli da prežive ukoliko bi ih vetrovi raznosili do gornje površine oblaka, koja je nešto hladnija.

Venera je nekada imala naseljiivu klimu, a na njenoj površini nalazila se voda u periodu od najmanje dva milijarde godina.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter