KORIŠĆENJE LAPTOPA IZAZIVA NEPLODNOST: Stručnjaci daju odgovore!

 

Koliko je laptop zaista opasan po naše zdravlje?

Ako provodite puno vremena sa laptopom u krilu, verovatno ste se u nekom trenutku zabrinuli za svoje zdravlje - pogotovo u trenucima kada osetite njegovu vrelinu blizu vašeg intimnog područja.

Međutim, koliko je taj strah opravdan i da li vrućina koju stvara kompjuter može da izazove neplodnost?

Sudeći po stručnjacima, odgovor je ne. Ipak, muškarci koji brinu o broju spermatozoida bi trebalo da obrate pažnju na razdaljinu između laptopa i njihovog međunožja.

The Verge je odlučio da priča sa nekoliko lekara kako bi stao na kraj brojnim zabludama, i svi su jednoglasno rekli da ne postoje dokazi koji govore da laptopvi izazivaju neplodnost.

U celoj ovoj situaciji, žene su u boljoj poziciji jer su jajnici zaštićeni u telu - a da bi se laptop dovoljno zagrejao da bi im naškodio, verovatno biste celi u plamenu.

Sa druge strane, trudnice bi trebalo da izbegavaju bilo kakve izvore toplote kako bi zaštitile bebu.

Stvari postaju malo komplikovanije kada su muškarci u pitanju.

Korišćenje laptopa neće uticati na testise, ali...čak i najmanja promena temperature može da dovede do problema sa plodnošću. Istraživanje sprovedeno 2005. otkrilo je da laptopovi mogu poprilično temperaturu u krilu.

Nravno, u to vreme laptopovi su bili veliki ko putni kofer i znatno slabije hlađenje nego danas.

Sve u svemu, ma koliko bili bezopasni po rečima doktora, nikada nije loše biti oprezan i držati lapotop podalje od krila ili ga staviti na dodatni sistem za hlađenje kada nam je među nogama.

Telegraf
Foto: Arhiva 

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost