Izvor:
24.10.2018 u 09:55
0

OČEKUJETE ŽENSKO DETE? Evo nekih retro imena koja su predna pažnje!

Trudni ste ili planirate trudnoću? Muči vas nedoumica oko davanja imena vašoj mezimici? Evo male pomoći oko nekih "retro" imena koja mogu biti odličan izbor!

1. Ružica

Ime kraljice cveeća divno će pristajati svakoj devojčici. Ime Ruža istovremeno je nežno, romantično i krhko, ali i snažno i dojmljivo.

2. Lidija

Ovo ženstveno ime znači "rođena od Boga", odnosno žena iz Lidije, pokrajine u Maloj Aziji. U korenu je imena asirska reč luddi, koja znači ljudi.

3. Ljubica

Žensko ime staroslovenskog porekla. Postoje tumačenja da je nastalo od biljke ljubičice, ali je mnogo verovatnije da je nastalo od glagola ljubiti. Može li lepše nego nazvati ćerku imenom koje asocira na ljubav?

4. Mira

Postoje mnoga tumačenja ovog imena, ali ime Mira najverovatnije je nastalo od reči mir. Poznato je i mišljenja da je ime Mira umanjenica od imena Mirela. Prema latinskom tumačenju, Mira znači predivna.

5. Verica

Osnovno je tumačenje porekla imena Vera "hrišćanska vrlina, vera" a samo ime može se prevesti kao ona koja veruje ili ona koja je verna. Prema drugim tumačenjima, ime ipak potiče od latinske reči veritas, što znači istina, pa se Vera može prevesti kao ona koja je istinita.

6. Jelena

Ime potiče od grčkih imena Elena i Helena, koja znače sunčeva svetlost, sjajna, blistava.

7. Zorica

Ime potiče od pojma koji označava deo dana koji karakteriše sumrak pre izlaska sunca, odnosno vreme kada se na horizontu pojavljuje slabašna svetlost. Zora tako simbolizuje završetak noći mraka i početak svetlosti. Kao simbol lepote, zora je bila inspiracija mnogim umetnicima u njihovom stvaranju.

8. Nada

Potiče od imenice nada, koja znači uverenje u pozitivan ishod događaja i okolnosti u životu. Prema grčkoj mitologiji, kada je Pandora otvorila kutiju, pustila je sva zla, osim jednoga: nadu. Očigledno, Grci su smatrali da je nadanje toliko opasno kao sve zlo na svetu, ali u priči se može primietiti da je nada u suštini mnogo moćnija od bilo kojeg zla.

9. Maja

Iako postoji pretpostavka da je ime Maja u suštini samo nadimak od imena Marija, zapravo to i nije baš tako. Ovo ime je jedno od najtežih za objasniti "poreklo". Ima mnogo značenja, a jedno od najlepših je uzvišena, mašta, priviđenje. Inače, ovo ime je jedno od najpopularnijih u svetu.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter