PRIPAZITE NA DETE NAKON RAZVODA: Možda će vas izbegavati!

 

Detetovo prilagođavanje na razvod može trajati i do dve godine, a nekada i duže. Od toga koliko roditelji detetu pruže podršku, sigurnost, razumevanje i veliku ljubav, zavisi će kako će se ono prilagoditi na nov život nakon razvoda.

Razvod je stresan i za dete i za roditelje, ali jak stres roditelja ne sme da bude izgovor za zanemarivanje deteta, opterećivanje deteta odnosom među roditeljima, opeterećivanjem drugim problemima i slično.

Ako su roditelji voljni da svoja negativna osećanja ostave na trenutak po strani dok komuniciraju i usredsrede se na dete i zajedno deluju kao tim, veće su šanse da će se dete brže prilagoditi na razvod i nov život.

Zadržite rutinu

Trudite se da se život ne menja mnogo, da postoji stabilnost, struktura i rutina. Deca vole rutinu jer se osećaju sigurno kada znaju šta da očekuju. Ako nešto obećate trudite se da to i ispunite.

Dakle, trudite se da zadržite dnevnu rutinu: rituale jutarnjeg buđenja, spremanja za vrtič ili školu, vreme za obroke… Trudite se da ako je moguće dete ne menja vrtić ili školu, jer će mu u ovom periodu mnogo značiti i podrška vršnjaka.

Razgovarajte sa detetom

Pomozite detetu da se navikne na razvod. Imajte strpljenja, pružite mu sigurnost i podršku, razgovarajte i ohrabrite ga da priča o svojim osećanjima. Pustite ga da vam postavi pitanja i dajte mu odgovore. Možete mu predložiti da zapiše svoja osećanja ili da razgovara sa nekom drugom bilskom osobom o svojim osećanjima.

Ni blagi ni strogi

Držite se istih pravila i zahteva jer je to dobro za vaše dete. Mnogi roditelji nakon razvoda previše popuštaju deci iz želje da decu dodatno ne stresiraju i ne povređuju. Dakle, trudite se da dete ne razmazite. S druge strane, nije dobro ni da ste previše strogi.

 

 

lovesensa.rs
Foto: arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Parograf
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro