DILEMA KOJA MUČI RODITELJE: Da li je dojenje ZAISTA presudno za razvoj i ponašanje deteta?

 

Poznato je da je dojenje značajno za novorođenčad, ali nova studija je pokazala da dojenje nema dugoročni uticaj na decu, posebno kada je reč o kognitivnom razvoju i ponašanju.

Studija objavljena u časopisu Pediatrics pratila je 7.478 dece rođene u terminu od devetog meseca života. Procena je izvršena kada su deca napunila tri, a zatim pet godina.

Kako bi izvršili procenu kognitivnih sposobnosti i ponašanja, istraživači su zamolili roditelje trogodišnjaka da ispune upitnike o vokabularu dece i sposobnosti rešavanja problema.

Dve godine kasnije ponovljena su ista pitanja.

Zaključeno je da su deca koja su dojena šest ili više meseci manje hiperkativna i imaju bolje veštine u rešavanju problema u dobi od tri godine, ali razlike između njih i dece koja nisu dojena ili su dojena kraće bile su zanemarljive u dobi od pet godina.

Ranije studije su pokazale da su zanemarljive i razlike u društveno-ekonomskim faktorima, kao što suobrazovanje i prihodi.

Stručnjaci ističu da je činjenica da deca koja su dojena imaju bolje rezultate, ali je pitanje da li je na njih uticalo mleko ili odrastanje s roditeljima koji su bolje obrazovani ili imaju više novca.

Telegraf
Foto: YouTube Printscreen/Maily Daily
 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost