Izvor:
29.04.2017 u 08:59
0

ŽELITE DA VAŠE DETE BUDE USPEŠNO? Ovo su veštine kojima treba da ga naučite!

Svaki roditelj želi da njegovo dete bude srećno i uspešno kada odraste. Zato roditelji uglavnom ne žale novac potrošen na dečije obrazovanje. Da li je dobro obrazovanje međutim presudno za budući uspeh?

Obrazovanje je jako važno, ali postoje još neke stvari koje su važne kako bi dete kasnije u životu postizalo velike uspehe.

Sposobnost da zauzme stav

Ovo je vrlo bitna osobina koja garantuje uspeh. Odlučan stav je veoma važan, pa je poželjno da dete podstičete da ima svoje mišljenje i da se uvek zauzme za sebe i svoje stavove. Naravno, ukoliko nisu ispravni, stavove u životu treba promeniti, treba deci to objasniti, u suprotnom biće jako tvrdoglava. U porodici treba podsticati slobodu mišljenja i slušati ono što dete želi da kaže, kako bi razvilo navedenu sposobnost.

Koncentracija

Deca često premeštaju pažnju na sadržaje koji su im u datom trenutku interesantni, a u sledećem trenutku se već usmeravaju na nešto drugo. Pokušajte sa decom da raditiena njihovoj koncentraciji tako što ćete njima dosadne domaće zadatke iz škole učiniti interesantnim. Na primer, ukoliko vaše dete uči da piše slova, dajte mu slobodu da ih piše kredom na pločniku ili na nekim šarenim papirićima.

Oslanjanje na samog sebe

Što pre vaše dete nauči da neke stvari obavlja samostalno, tim pre će biti puno samopouzdanja. Ohrabrujte decu da se sama oblače, da sama sređuju igračke i nagrađujte ih za takvo ponašanje. Nemojte ih stalno prekoravati ako ne urade ono što ste tražili od njih dobro, već im objasnite kako bi trebalo da urade ono što tražite od njih. Budite strpljivi i vremenom ćete videti kako su vaša deca sve samostalnija.

Naučite ih da budu timski igrači

Naučite decu da ukoliko budu sarađivali sa drugima i da ukoliko poštuju izvesna pravila, mogu izgraditi dobre veze sa ostalom decom. Ukoliko dete nauči da deli stvari sa ostalom decom, razviće lepe osobine koje će mu pomoći da kasnije u životu bude uspešno. Kada učite decu timskom radu, nikada ih nemojte upoređivati s drugom decom, zato što to negativno utiče na njih i stvara im pritisak. Ohrabrite ih pohvalom kada urade nešto timski.

Učite ih stranim jezicima

Naučite ih najmanje dva strana jezika, to će im kasnije u životu dati izvesne prednosti i pomoći će im da prošire horizonte.

Organizacija

Organizacija je važna, podstičite decu da se drže rasporeda koji su prethodno napravili uz vašu pomoć. Tako će postajati zreliji i naučiće kako da na najbolji način iskoriste vreme. Važno je da ih naučite da razluče slobodno vreme od vremena kada bi trebalo da urade nešto konstruktivno. Deca moraju imati vremena za sve i za igru, hobije, razonodu, učenje.

Miran stav na neuspehe

Način na koji vaše dete podnosi neuspehe i slavi uspehe definiše njegovu vezu sa drugim ljudima. Ukoliko dete teško podnosi neuspehe, to će imati negativan uticaj na njega kasnije, zato je važno detetu objasniti da neuspeh nije toliko strašan i da bi trebalo da na neuspehe ne reaguju burno. Naravno, loše emocije treba izbaciti iz sebe, ali na neki konstruktivan način – na trud da se neuspeh pretvori u uspeh.

Izvor:b92.net
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter