Izvor:
02.05.2017 u 14:20
0

DA LI STE SE ZAPITALI? Zašto mlade bacaju bidermajer na venčanju!

Proleće je sezona venčanja, a svako venčanje je praćeno nekakvim običajima i ritualima.

Jedan od obaveznih rituala je onaj kada mlada baca bidermajer preko ramena prilikom sklapanja braka. Veruje se da će devojka koja uhvati bidermajer imati sreće u ljubavi i da će se ubrzo udati. Koreni ovog običaja potiču iz daleke prošlosti kada se verovalo da nevesta donosi sreću, što je zapravo istina i danas, ali ne u takvim razmerama.

U srednjevekovnoj Engleskoj, venčanice nisu bile tako skupe kao danas i smatralo se da venčanica donosi sreću neudatim devojkama, pa bi tako neudate gošće maltene očerupale mladu, odnosno njenu haljinu, da bi se i one udale uskoro.

Da bi neveste izbegle dodire gostiju i cepanje venčanice one su bacale podvezice. Međutim, kasnije su podvezice zamenjene buketima cveća. Simbolika je bila lepa jer cveće označava plodnost u gotovo svim kulturama.

Zahvaljujući ovom lukavom triku običaj dodirivanje mlade i njene venčanice je nestao.

Izvor: zenskimagazin.rs
Foto: Twitter/vencanjeizsnova

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter