Izvor:
17.06.2017 u 12:58
0

DA LI STE ZNALI? Ženama koje imaju ovu čestu bolest treba 4 puta više vremena da zatrudne!

Žene koje pokušavaju da zatrdune moraju da vode racuna o zdravlju zuba i mogu da čekaju četiri puta duže kako bi ostale u drugom stanju, jer bakterije koje izazivaju bolesti desni sprecavaju ovulaciju i stvaranju embriona, pokazalo je najnovije istaživanje.

Upala desni (Gingivitis) problem je koja se često javlja kod odrasle populacije. Posledica je loše oralne higijene i uzrokuje je zubni plak koji je pun bakterija koje oštecuju gled zuba.

Naučnici veruju da infekcija desni i usta vodi do ostalih upala u telu i može da spreči ovulaciju ili stvaranje embriona.

Naše istraživanje ne daje odgovor na uzroke neplodnosti, ali pokazuje povezanost između paredentopatije i lošeg kvaliteta zuba. Na ovaj nacin želimo da ohrabrimo mlade devojke da vode računa o oralnoj higijeni – rekla je Susan Paju sa Univerziteta Helsinki.

Istraživači sa ovog Univerziteta proučavali su 256 zdravih žena starosti između 19 i 42 koje su prestale da koriste kontraceptivna sredstva u pokušaju da zatrudne. Ispitivali su u kakvom zdravstvenom stanju se nalaze njihova usta i desni, kao i reproduktivni organi. Narednih 12 meseci praćeno je da li su zatrudnele ili ne.

Gingivitis je značajno češće pronađen u pljuvačkam žena koje nisu zatrudneli tokom probnog perioda. Istraživanje je utvrdilo da žena koje su imali bakteriju u pljuvački ili antitela koji ukazuju na zaraženost, imale tri puta manje šanse da zatrudne, dok one sa bakterijama i znakova oboljenja desni imale četiri puta manje šanse da uđu u drugo stanje.

Upala desni je bolest, koja se razvija sporo i ne pruža gotovo nikakve simptome, a završava se klaćenjem i ispadanjem zuba. Damama se savetuje da pre nego što planiraju začeće, obave stomatološki pregled, dodaju ishrani folnu kiselinu i smanje kilažu ako imaju višak masnih naslaga.

Teška parodontopatija predstavlja veliki zdravstveni problem u svetu, koji pogađa 15 do 20 odsto odraslih starosti od 35 do 44 godina. Od parodontopatije u Velikoj Britaniji boluje 45 odsto stanovništva, dok 10 odsto ima najteži vid, koji dovodi do gubitka zuba. Ona je takođe povezan i sa reumatoidnim artritisom.

Izvor: Telegraf
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter