Izvor:
16.07.2017 u 22:21
0

OTIŠLA JE U KUPATILO I RODILA BEBU: Nije ni znala da je trudna!

Otišla sam u WC jer mi je jedino tamo bilo malo bolje i odjednom je Džordž ispao. Nisam znala šta se događa. U početku sam mislila da mi utroba izlazi napolje.

Džejn Viglej, iz Eseksa, rodila je sina u 21. godini na WC šolji, ne znajući uopšte da je trudna. Tokom cele trudnoće imala je urednu menstruaciju i nije se nimalo ugojila. Tog jutra probudila se sa strašnim bolovima u stomaku. Mislila je da je reč o menstrualnim bolovima, jer je to za nju bilo uobičajeno. Čak je i povraćala.

Otišla sam u WC jer mi je jedino tamo bilo malo bolje i odjednom je Džordž ispao. Nisam znala šta se događa. U početku sam mislila da mi utroba izlazi napolje. Bila sam totalno u panici! Dozivala sam očuha da dođe što pre i vikala da sam upravo rodila bebu – ispričala je Džejn.

Njen očuh Vejn pozvao je Hitnu pomoć, koja je brzo došla, presekla pupčanu vrpcu i ustanovila da se njen sinčić rodio sedam do deset nedelja prerano. Jane je bila u šoku. Živela je sasvim normalno, čak je veče pre toga i pila alkohol. Pre nekoliko meseci imala je jake bolove u stomaku, ali kada je došla kod lekara, testovi nisu pokazali da je trudna, piše DailyMail.

Kako je to moguće?

Džejn nije jedina kojoj se tako nešto desilo. Naprotiv, to se sve češće događa i postavlja se pitanje – kako je to moguće? Takozvana nevidljiva trudnoća zapravo nije retkost. Procenjuje se da je jedna od 2.500 trudnoća nevidljiva sve do porođaja, dok jedna od 450 žena ne zna da je trudna do 20. nedelje. Mnogo je žena koje celu trudnoću nisu znale da su trudne. Imale su menstruaciju redovno, nisu se ugojile, a ako su i išle kod lekara i vadile krv, testovi nisu pokazali povišen nivo hormona trudnoće hCG. Takođe, testovi trudnoće pokazali bi se negativnima. Neke pak žene znaju da su trudne, osećaju to, ali lekari negiraju trudnoću, jer nema dokaza da su u drugom stanju.

Najčešći uzroci nevidljive trudnoće

Veruje se da trudnoća češće može proći neopaženo kod žena:

– s policističnim jajnicima
– koje su pred menopauzom
– koje su nedavno bile trudne i njihovi hormoni se još nisu izbalansirali
– još uvek doje i hormoni se nisu uravnotežili
– imaju vrlo nizak procenat telesne masti, što može prouzrokovati hormonalni disbalans
– koriste kontraceptivne implantate koji nastavljaju da oslobađaju hormone u telo.
– hormonalna neravnoteža smatra se odgovornom što telo uopšte ne registruje da je u drugom stanju, pa majke nastavljaju da ovuliraju i dobijati menstruaciju. Upravo zato što krvare redovno, hormon trudnoće hCG ne uspeva da se umnoži i zato se – ne luči dovoljno u urinu i krvi da bi testovi registrovali trudnoću.

I ultrazvuk je negativan

Prema istraživanju grupe za podršku nevidljivim trudnoćama, od više stotina provedenih pregleda ultrazvukom, samo sedam je otkrilo trudnoću. To je zato što u ovim trudnoćama telo ne dobija potrebne signale da omogući maksimalan razvoj deteta pa su te bebe mnogo manje i teže ih je uočiti na ultrazvuku. Ove trudnoće upravo zbog sporijeg razvoja bebe mogu da traju i mnogo duže od 40 nedelja.

Kako ne znaju ako su se ugojile i nemaju ciklus?

Žene se u proseku u trudnoći ugoje od 10 do 13 kg, ali žene koje ne znaju da su trudne, debljanje mogu da pripišu i drugim faktorima – stresu ili ulasku u menopauzu.

Izostanak menstruacije takođe se može pripisati hormonalnim promenama i medicinskim stanjima. Pre ulaska u menopauzu žene imaju neredovne cikluse, a ona može potpuno izostati i kod žena koje su na pilulama.

Nuspojave mogu biti teške

Žene koje nisu znale da su trudne mogu doživeti velik šok. U trudnoći se svaka majka priprema za novi život, a kada on dođe sasvim neočekivano, to može da bude veoma teško. Takođe, deca se obično rađaju manja i često im je medicinska pomoć potrebnija nego kod uobičajenih trudnoća.

Takođe, kod žena koje znaju, odnosno, osećaju da su trudne, ali lekari ne potvrđuju njihovu trudnoću, pa postoji opasnost od brojnih rizika. Često ne mogu da vode trudnoću kod ginekologa, nemaju adekvatnu pomoć, porodica i prijatelji im ne veruju, a neretko su prisiljene da zbog toga rode kod kuće.

Izvor: telegraf.rs
Foto: Twitter/Mum in Brum

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter