NAJČUDNIJI AMERIČKI GRAD: Mesto u kome su želele da žive sve poznate ličnosti! (FOTO)

Stanovnici noću hodaju sa baterijskim lampama, a ako pitate nekog za pravac, lokalci će vam uvek reći „na uglu“ ili „između X i Y ulice“

Pre više od sto godina nastao je jedinstven grad u Americi. Promenio se, ali je ostalo par začkoljica iz davnina, čisto da bude interesantnije. Dobro došli u najčudniji američki grad,Karmel na moru.

Kalifornijski primorski gradić nastao je 1902. godine, a zbog prirodnih lepota koje ga okružuju brzo su ga naselili, ali ne bilo ko.

Do početka 20. veka grad je bio poznat po umetnicima koji u njemu žive, a od tada su počeli da dolaze u talasima, od Ansela Adamsa do Džeka Londona, sestara Mekgovan i bivšeg gradonačelnika Klinta Istvuda.

Danas u ovom gradu možete pronaći čak 100 galerija na jednom kilometru kvadratnom, a kreativni duh se oseti na svakom ćošku!

Kako bi izbegli masovnu urbanizaciju i održali grad kao mali i intiman, stanovnici su uveli nekoliko neuobičajenih zakona.

Tako, na primer, postoji određena jačina uličnog osvetljenja kako grad ne bi previše bleštao noću, ne postoje uznemirujuće oznake, zabranjena je izgradnja visokih zgrada, a ulice nemaju brojeve.

Stanovnici noću hodaju sa baterijskim lampama, a ako pitate nekog za pravac, lokalci će vam uvek reći „na uglu“ ili „između X i Y ulice“.

Ipak, najčudniji zakon nastao je kada su gradske vlasti morale da poseku korenje čempresa kako bi izravnali trotoar. To je pak, smetalo stilizovanim damama koje su se saplitale u štiklama.

Kako bi izbegli potencijalne tužbe i odštetu, Karmel je postao jedini grad u SAD koji je zakonom zabranio nošenje štikli iznad 5cm.

Stanovnici ovog grada poznati su po tome što se izuzetno brinu i o svojim kućnim ljubimcima. To je dovelo do toga da Karmel postane najveći grad s titulom „pet frendli“ u Americi, pa je ovde dozvoljeno voditi pse bez povoca na plažu, ali i na posao.

Psi su dobrodošli i u hotele, a gotovo nigde im nije zabranjen ulaz.

Što se vremenskih prilika tiče, Karmel je poznat po čestoj magli, koja je ujedno i inspirisala mnoge umetničke radove nastale u ovom gradu. Magla se često javlja zbog blizine Pacifika, ali tokom vedrih dana ovaj gradić je jedan od najpopularnijih za gledanje zalazaka sunca.

 

Kurir.rs
Foto: Arhiva/Instagram 

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
09:00 Bolja zemlja
10:45 TOP SHOP
11:00 Prelo u našem sokaku
11:55 Vesti
12:05 Prelo u našem sokaku
12:55 Vesti
13:00 Prelo u našem sokaku
14:00 Vesti
14:30 Parovi - Nedeljni ručak
16:00 Ćirilica - Repriza
17:30 Telemaster
18:20 Glamur
18:55 Upoznajte Parove
21:00 Parovi - Izbacivanje
02:30 Parovi - Live