Izvor:
26.12.2018 u 10:52
0

PUTOVANJE: Najlepše tvorevine u svetu koje su trebale biti uništeni!

Pred vama se nalazi jedna zanimljiva lista o svetskim turističkim atrakcijama za koje ste sigurno čuli, ali je pitanje da li ste znali da su trebale biti uništene. Pročitajte zašto su ove svetske turističke atrakcije trebale biti uništene. Možete li danas zamisliti Pariz bez njegovog simbola? Ili New York bez Kipa slobode? Gotovo nemoguće, ali istorija je umalo ispisala drugačiju priču…

Pogrešne odluke, neatraktivnost, rat – samo su neki od razloga koji su s lica zemlje gotovo izbrisali spomenike bez kojih su danas sledeći gradovi i mesta nezamislivi. Srećom, ovi su svedoci vremena sve preživeli, pa im se i dan danas divimo.

Ajfelov toranj

Da, da, zvuči nezamislivo, ali građani Pariza nisu uvek gajili simpatije i ljubav ka najpoznatijem tornju na svetu. Kad je donesne plan izgradnje ovog tornja za potrebe Svetske izložbe 1889., mnogi su se pobunili nazivajući ga ruglom, a čak su se i pre početka gradnje počele potpisivati peticije da Ajfelov toranj nikad ne dobije mesto u Parizu. Vremenom su građani prihvatili toranj i njime se počeli ponositi, a čak je navodno odbijena i Hitlerova naerdba da se uništi. Danas nikom živom ne pada na pamet misao – eh, da ga barem nema – s obzirom na činjenicu da ga godišnje poseti preko sedam miliona ljudi i ostave mnoštvo evra samo za ulaz.

Kip slobode

Svi koji su bili u Velikoj Jabuci nisu mogli da ne primete visoko podignutu baklju u desnoj ruci dame koja predstavlja slobodu Amerike. Poznato je kako je Kip slobode dar Francuza Americi, ali legenda kaže kako ga je zapravo graditelj Auguste Bartholdi namenio otvorenju Sueskog kanala. Ipak, kad je ta ideja odbijena, odlučio ga je pokloniti Amerikancima, slaveći slobodu i demokratiju mlade zemlje. Za završetak kipa trebalo je punih 15 godina, a kad se činilo da od celog posla neće biti ništa zbog nedostatka novca, Joseph Pulitzer (da, onaj čija se nagrada danas dodeljuje na području novinarstva) prikupio je potrebna sredstva na način da je pozvao čitaoce časopisa World da doniraju koliko mogu. Danas se Kip slobode nalazi na UNESCO – voj listi zaštićene baštine, i ponos je svih Njujorčana.

Bela kuća

Gde bi danas predsednici živeli da nije Bele kuće? Uopšte ne sumnjamo da bi im bilo dobro i u nekom drugom objektu, ali Bela kuća je jak simbol američkih predsednika i teško je zamisliti da predsednici borave negde drugo. Ali, 1814. godine Washington je gotovo ostao bez ove građevine. Tada su britanski vojnici napali Washington, stanovnike proterali, a Belu kuću, zajedno sa drugim značajnim zgradama, spalili. Kada se činilo kako je Washington gotov, dogodilo se pravo čudo. Na grad se obrušila velika oluja praćena tornadom, koja je porušila britanske brodove, topove pobacala uokolo i ubila više britanskih vojnika nego što ih je poginulo u direktnim bitkama. Englezi su nakon toga napustili grad i više se nisu vratili.

Taj Mahal

Najpoznatiji svetski mauzolej i najposećenija znamenitost Indije skoro je doživela tužnu sudbinu, i to u više navrata. Stotinjak godina nakon smrti šaha Džahana koji je Taj Mahal izgradio za svoju voljenu suprugu, mauzolej je počeo padati u zaborav. U doba indijske pobune sredinom 19. veka, Britanci su od njega napravili vojno utvrđenje i uokolo sagradili barake. Po odlasku su ga opustošili, i sa njega skinuli drago kamenje i ostale dragocenosti. U međuvremenu, Lord Bentinck naredio je da se mnogi spomenici u Indiji poruše, a delovi Taj Mahala su se trebali prodati na aukciji u Evropi. Srećom, čim su počele pripreme za njegovo razmontiranje, aukcija je propala. Početkom 20. veka, jedan mnogo razumniji lord, imena Curzon, zaprepastio se videvši stanje Taj Mahala. Dao je naredbu za njegovo obnavljanje, pa je danas zahvaljujući njemu, mauzolej ostao sačuvan.

Kremlj

Moskovski Kremlj smatra se najznačajnijim arhitektonskim postignućem zemlje. Nekad dom careva, a danas predsedniku Rusije, utvrđenje je oko koje se kasnije razvila čitava Moskva. Za vreme rata Rusije i Francuske, Kremlj je zauzeo Napoleon, a pri povlačenju dao je naredbu da se uništi. Srećom, iako su neki eksplozivi detonirali, deo njih je deaktiviran pre same eksplozije, pa uprkos velikoj šteti koju je pretrpeo, Kremlj je uspešno obnovljen i dan danas je jedan od simbola ruske moći.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Instagram/printscreen/your.casual.photographer

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter