Izvor:
18.05.2019 u 10:53
0

ZEMLJA U KOJOJ NEMA KOMARACA: Sve što niste znali o ISLANDU a morate čuti!

Ako postoji mesto koje obavezno treba da obiđete tokom svog života, onda je to svakako Island. “Zemlja leda i vatre”, kako je mnogi nazivaju, deluje kao planeta za sebe. Krase je neobični gejziri, vulkan i atipična kultura iz koje dolaze mnoge zanimljive ličnosti, poput pevačice Bjork. Ali Island je zanimljiv još po mnogo čemu zbog čega je vredno otkriti ga.

Zbogom komarci

Jedna od lepših stvari na Islandu, pored neverovatne prirode i gostoprimstva, svakako jeste činjenica da tamo nema komaraca. Klima je takva da im onemogućava da prežive iako mogu da se prilagode nižim temperaturama. Međutim, na Islandu se vreme toliko često menja da opstajanje komaraca jednostavno biva onemogućeno. Znači – jedan problem manje.

Nema ko nema internet

Island ima najveći broj internet korisnika po stanovniku na svetu. Statistika kaže da je prošle godine 100% populacije imalo pristup interenetu, što je veća cifra u odnosu na mnoge druge, navodno naprednije zemlje, poput Britanije i Amerike. Sredinom dvehiljaditih 89% populacije imalo je internet, ali evo već 2016. godine dostupan je svakom stanovniku Islanda.

Vile su među nama

Vile su neobična bića, plod mašte kreativnih i velikih umova. Barem ih tako vidi većina nas, ali ne i Islanđani koji ozbiljno veruju u njihovo stvarno postojanje. Često se mogu čuti razne priče o vilama, i dok se tvrdi kako su obično miroljubive, ukoliko neko počne da ugrožava njihov dom, mogu se razljutiti. Žive u područjima gde ima dosta kamena, i naravno poseduju magične moći.

Od komičara do gradonačelnika

Komičar Jon Gnar osnovao je svoju imaginarnu partiju, uz obećanje građanima da će svaku stvar iznesenu u svom političkom programu apsolutno izneveriti kada dođe na vlast. Ovo bi moglo da vam zvuči poznato, ako se setite nedavnih izbora kod nas… Međutim, on je na kraju zaista i pobedio, pa je bio gradonačelnik glavnog grada Islanada, Rejkjavika, pune četiri godine.

Šuma ne peva, šuma ne blista

I pored fascinantne prirode i pejsaža, Island ima jako malo drveća. Kada su Vikinzi stupili na tlo „zemlje leda i vatre“ posekli su sve drveće. Nekada je 25% zemlje bilo pod drvećem, a danas samo tužan 1%. Bez obzira na veštačko pošumljavanje, neobično je videti tako malo stabala unaokolo.

A kako se ti zoveš?

Islanđani nemaju nasleđena porodična prezimena, tako da je lično ime jedino koje ih vezuje za oca i majku. I dok u većini zemalja prezime definiše osobu, ovde je ime daleko važnije. Zbog toga čak postoje i striktni zakoni prilikom biranja imena. Ukoliko ime nije oficijalno prihvaćeno, mora da se uputi molba Islandskom komitetu za imena, koji će zatim u odnosu na slučaj odobriti ili odbaciti zahtev.

Knjiški moljci

Ljudi na Islandu izuzetno vole da čitaju. Ima više napisanih, objavljenih i kupljenih knjiga po osobi nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu. Čitanje je jedno od omiljenih aktivnosti, više od provođenja vremena u prirodi i odlaska u bioskop.

Ljubav je kocka

Pitate se kome je još potrebna aplikacija koja će reći da li ste u srodstvu sa nekim? Odgovor je – Islanđanima. Zbog izolacije i malog broja stanovnika mnogi stanovnici Islanda su u srodstvu, a da to ni ne znaju. Zbog toga postoji specijalna aplikacija koja otkriva da li ste rođak sa nekim, te da li je pogodno da se upustite u romantičnu vezu.

Izvor:citymagazine.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter