Izvor:
21.05.2019 u 19:29
0

EVO KOLIKO ĆETE OVOG LETA PLATITI KAFU U GRČKOM MARKETU: A koliko u kafiću!

Od danas prijatno iznenađenje u Grčkoj!

Zbog smanjenja PDV-a sa 24 na 13 odsto pojeftiniće cene osnovnih prehrambenih proizvoda, struje i prirodnog gasa.

Ono što je važno za srpske turiste jeste da će se jeftinije cene najviše videti u supermarketima, restoranima i kafićima koji su već od danas brže-bolje sproveli nove cene.

Koji će proizvodi konkretno biti jeftiniji?

Smanjenje PDV-a će se videti pri kupovini hleba, mleka, ribljeg mesa, maslinovog ulja, sira, testenina, brašna, žitarica, povrća, vode.

PDV smanjen i u restoranima i fast-foodovima

Da skratimo priču – svinjski suvlaki će biti jeftiniji! Jefitniji će biti i tradicionalni slatkiši, kao i dostava hrane iz restorana, poslastičarnica, taverni i ostalih fast-foodova.

Šta neće biti jeftinije?

Jedini izuzetak biće alkoholna pića i napici kojima će PDV ostati na 24 odsto u kafićima. Lako će za pakovanje kafe u marketu biti smanjen PDV, kafu sa PDV-om u kafiću ćete uredno platiti kao i pre.

Isto tako kečap će se prodavati sa 13 odsto PDV-a, ali senf sa 24 odsto. Mleko će biti jeftinije, ali mleko sa kakaom ne. Kafa i čaj sa rafova će biti sniženi, ali spremljeni u kafićima ne.

Prirodni sokovi na rafovima, ali i kondenzovani koji se razrađuju vodom prodavaće se takođe sa PDV-om od 13 odsto. Sa 24 odsto PDV-om ostaju gazirani sokovi i energetska pića.

Šta se dešava sa hotelima?

Maj će biti mesec sa duplim PDV-om, kako Grci vole da kažu – dakle, ako je neko juče ušao u sobu i danas se odjavio, najverovatnije je da će platiti cenu sa novom stopom PDV-a.

Noćenje sa doručkom – PDV 13 odsto.

Polupansion – 10 odsto od ukupne cene podleže PDV-u od 24 odsto.

Pun pansion – 15 odsto od ukupne cene podleže PDV-u od 24 odsto kao plaćena naknada za prodaju alkoholnih i bezalkoholnih sokova i pića.

All inclusive – 25 odsto ukupne cene podleže PDV-u od 24 odsto, kao kompletno pružanje usluga koje se ne mogu jasno identifikovati.

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter