Izvor:
22.05.2019 u 14:10
0

Iskusite drugačije leto: Ova planina će probuditi sva vaša čula! (FOTO)

Lepo vreme mami nas u pririodu, a kako je maj već na izdisaju, mnogi već sada razmišljaju kuda bi mogli da se zapute na godišnji odmor. Ukoliko razmišljate o crnogorskom primorju, predlažemo vam da na putu do mora,svratite u Kolašin i to baš u Ski-centar "Kolašin 1.600" na Bjelasici.

Piše: Marija Ivanović

Pomislićete da smo šašavi kada vam usred leta predlažemo put u ski-centar, ali Bjelasicu ćete u ovom periodu doživeti na potpuno drugačiji način. Obilje zelenila, kao i mir i spokoj koji su prisutni samo na planini, probudiće sva vaša čula. Opiće vas svež planinski vazduh, a prizor koji se pruža sa vrha Troglave ostaće vam dugo urezan u sećanju.

Sa jedne strane pozdraviće vas Prokletije, najverovatnije okovane snegom kao što je to bio slučaj kad smo nedavno boravili u ovom ski-centru, a sa druge strane pogled će vam se izgubiti u Albaniji.

Ski-centar "Kolašin 1.600" otvoren je sredinom februara ove godine i kako kažu nadležni, broj posetilaca prevazišao je njihova očekivanja, s obzirom na činjenicu da je kraj skijaške sezone usledio već prvog aprila.

Panoramska vožnja

"Želimo da iskoristimo prednost što se ovaj ski centar nalazi na obroncima planine Bjelasice i što se nalazimo na administrativnoj granici sa NP Biogradska gora, tako da već ove godine krećemo u letnju turističku sezonu, gde će svi ljubitelji letnjeg turizma imati priliku da tokom jula, avgusta i septembra uživaju u panoramskoj vožnji žičarom, ali i da koriste neke druge sadržaje iz naše ponude", ističe direktor Ski-centra "Kolašin 1.600" Saša Jeknić.

Turisti koji ovog leta odluče da predah do primorja potraže upravo na Bjelasici, imaće priliku da uživaju u panoramskoj vožnji šestosedom žičarom koja posetioce penje na 2.035 metara, foto-safariju, "džiping" safariju, biciklizmu…

Iskustvo koje ćete doživeti na žičari ne može da se uporedi ni sa čim drugim, posebno zbog toga što nema snega, a pejzaž možete da sagledate iz sasvim drugačije perspektive. Čak i okoreli poznavaoci ski-staza koji su već navikli na različite vrste žičara, na ovu neće imati zamerke, jer je potpuno nečujna. Bez problema ćete čuti žubor potoka koji protiče između staza, baš kao i cvrkut ptica koje nećete sresti u gradskoj gužvi.

"Obrok za poneti"

Ako se umorite od pešačenja, vožnje bicikla ili fotografisanja neverovatnih prizora koje samo priroda može da stvori, predah ćete naći u restoranu koji se nalazi u podnožju vrha čije ime nosi. Domaći specijaliteti probudiće sva vaša čula, a osoblje restorana rado će vam pripremiti i "obrok za poneti".

Za slučaj da ni u trenucima odmora ne možete da se odvojite od mobilnih telefona i da vam je potreban internet, ne morate da brinete. Ovo područje dobro je pokriveno signalom mobilne telefonije, a internet-konekcija u restoranu je i više nego dobra.

Dobra vest svakako jeste i činjenica da se punom parom radi na izgradnji nove putne infrastrukturne mreže, koja će mnogima olakšati putovanje do ovog centra.

"Kolašin nikad više nije bio okupiran infrastrukturnim dešavanjima kao što je to slučaj u poslednje dve godine. Tu pre svega mislim na završetak izgradnje auto-puta koji će putovanje od Podgorice smanjiti na svega 30 minuta, put do primorja na svega pedesetak minuta, kao i izgradnja tunela koji će putovanje od Berana do Kolašina svesti na samo dvadesetak minuta. Sve strateške tačke su ispunjene da Kolašin bude lider zimskog turizma u Crnoj Gori", ističe Jeknić.

Za sve ljubitelje zimskih sportova koji požele da se nakon letnje avanture u Ski-centru "Kolašin 1.600" vrate na ovo skijalište i isprobaju staze, lepa vest je da su Skijališta Crne Gore sklopila dogovor sa Skijalištima Srbije i BiH da ski-pasovi važe u svim ski-centrima ove tri države.

"U Kolašinu se stvara jedna nova vizija zimskog turizma, a Skijališta Crne Gore već su započela pregovore sa opštinama Mojkovac, Bijelo Polje, Rožaje i Žabljak, kako bi se stvorio jedan novi kompleks skijaških staza. Ono što je najbitnije, pogotovo za goste iz regiona, jeste činjenica da smo ove godine na Sajmu turizma u Beogradu sklopili dogovor da sezonski ski pasovi skijališta Crne Gore, Srbije i BiH važe u svim ski centrima ove tri države", objašnjava Jeknić.

Izgradnja Ski-centra "Kolašin 1.600" predstavlja višegodišnji projekat, a ukupna investicija iznosi oko 22 miliona evra.

Direktor Ski-centra "Kolašin 1.600" ističe da je u narednom periodu, u neposrednoj blizini restorana Troglava, predviđena izgradnja četiri hotela visoke kategorije. Kako je rekao, prvi u nizu treba da bude završen za 4-5 godina.

Izvor:B92.net
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter