ČISTO KAO SUZA: Sve ove plaže u Crnoj Gori imaju plavu zastavicu! (FOTO)
Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki standard kvaliteta zaštite okoline mora i obala koji se svake godine dodeljuje najčistijim plažama i marinama

Ako planirate ove godine da leto provedete na crnogorskom primorju, trebalo bi da znate da je voda Jadranskog mora visokog kvaliteta, kao i da 30 kupališta u Crnoj Gori nosi Plavu zastavu (Blue flag) koja se dodeljuje samo najčistijim plažama. 

To je za srpske medije u Budvi izjavio direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić i dodao da u poslednje dve do tri godine analize vode Jadranskog mora na crnogorskom primorju pokazuju stalni porast kvaliteta. 

"Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i Institut za biologiju mora već godinama vrše monitoring na više od 100 lokacija od Ulcinja do Herceg Novog, gotovo 97 odsto na tim lokacijama more ima oznaku 'k1', što znači da je voda visokog kvaliteta i poželjna za kupanje i sa mikrobiološkog i s drugih standarda", rekao je Jelušić. 

Prema njegovim rečima, to je rezultat toga što su sve lokalne samouprave uložile stotine miliona evra za tretman otpadnih voda. Govoreći o plažama koje su nosioci Plave zastave, Jelušić navodi da je do pre desetak godina crnogorska obala imala tri ili četiri plaže koje nose to međunarodno priznanje za kvalitet, a da ih danas ima 30. 

Naime, Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki standard kvaliteta zaštite okoline mora i obala koji se svake godine dodeljuje najčistijim plažama i marinama koje ispune rigorozne međunarodne standarde po 33 kriterijuma. Jelušić ističe da je 30 plaža pod Plavom zastavom impresivna brojka za Crnu Goru, imajući u vidu da crnogorska obala ima oko 100 kilometara plaža za kupanje, dok Hrvatska, navodi, ima dužu obalu, a nema veći broj tih zastavica.

Izvor:b92.rs
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro