Izvor:
27.05.2019 u 13:24
0

Top deset evropskih destinacija za 2019. (VIDEO)

Svake godine prestižni magazin Lonely Planet pravi listu najboljih destinacija u različitim kategorijama, a najbolja destinacija u Evropi za ovu godinu nalazi se u Slovačkoj – reč je o planinskom lancu Visoke Tatre, koji je i najviši deo Karpata.

Lonely Planet piše da je baš ova destinacija odnela pobedu zbog "mističnih pejzaža krivudavih vrhova i divnih vodopada", kao i zbog toga što se "tamo mogu videti retki mrki medvedi, koji uživaju divljini". Pored toga, ova destinacija je, kažu, odlična za planinarenje.

Na drugom mestu najboljih destinacija u Evropi našao se Madrid, a posebno se ističe bogat noćni život, "koji je uvek među najbojim u Evropi", kao i to što u ovom španskom gradu ima dosta pešačkih zona, biciklističkih staza i mesta gde se mogu iznajmiti bicikli.

The Arctic Coast Way, odnosno nova turistička tura na severu Islanda, koja obuhvata 900 kilometara puta, obilazak 21 sela, prevoz brodom do četiri okolna ostrva, našla se na trećem mestu liste. Lonely Planet piše da je "ova tura puna prirodnih lepota po kojima je Island poznat – vodopada, kolosalnih glečera, beskrajnih mogućnosti za sportove na snegu, posmatranje života u divljini i avantura… minus gužva".

Četvrtom najboljom destinacijom u Evropi proglašena je Hercegovina, a sve zahvaljujući tome što nudi sjajne pejzaže.

"Lutajte ulicama srednjovekovnog Počitelja, istražite Vjetrenicu, popnite se do planinskog sela Lukomir i krenite na izlet biciklističkom stazom Ćiro – videćete sjajne pejzaže i prirodu", piše Lonely Planet.

Peta najbolja evropska destinacija je italijanski Bari, koja je, piše ovaj magazin, gotovo simbol proleća. Ističu da je ovaj stari grad obnovljen, pun porodičnih restorana i renoviranih kulturnih prostora.

Slede Šetlandska ostrva na šestoj poziciji, koja su, kako piše magazin, "namenjena pravim avanturistima". Dodaju da će "oni koji putuju do ovog očaravajućeg arhipelaga biti nagrađeni neverovatnom prirodom i prilikom da vide divlje životinje".

"Prelep" i "opsednut hranom i kulturom", francuski Lion zauzeo je sedmo mesto najboljih evropskih destinacija.

Sledi Lihtenštajn, a prestižni magazin piše da vam je potreban vikend da "prešetate ceo Lihtenštajn". Ova tura, tj. obilazak čitave zemlje, osmišljen je povodom obeležavanja 300 godina suvereniteta države, a reč je o 75 kilometara dugoj pešačkoj stazi koja se proteže kroz svih 11 opština.

Na devetom mestu je švajcarski Veve, i ponekad se naziva "biserom švajcarske rivijere", pošto se nalazi na Lemanskom ili Ženevskom jezeru. Magazin ističe da će se u junu tamo održati Festival vina u trajanju od tri nedelje, a da će posetioci pored uživanja u dobrom vinu moći da uživaju u dobroj hrani, a onda da se malo "istroše" plivajući u jezeru.

Kao poslednja na ovoj listi je hrvatska Istra, smeštena između Tršćanskog i Kvarnerskog zaliva, dospela je na ovu listu zahvaljujući istorijskim lokalitetima, plažama, dobrim biciklističkim turama, muzičkim festivalima…

Vesti online
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter