Izvor:
28.05.2019 u 12:58
0

SVE LEPOTE SVETA: Stavite i ove tri znamenitosti na vašu listu za posetiti!

Empire State Building u Njujorku, Njujork, SAD

Empajer stejt bilding je oblakoder u gradu Njujorku. Zgrada je visoka 443 m i ima 102 sprata. Dizajnirali su je Šriv, Lem i Harmon, i izgrađena je 1931. godine. Zgrada je dobila ime po nadimku države Njujork, koji je nepoznatog porekla. U periodu od 1931. do 1972. je bila najviša zgrada na svetu. Prema podacima iz 2017. godine zgrada je 5. po visini među kompletiranim neboderima u Sjedinjenim Državama i 28. najviša zgrada na svetu. Ona je isto tako 6. najviša samostalna struktura u Amerikama. Američko Udruženje Građevinara je proglasilo Empajer stejt bilding za jedno od sedam modernih Svetskih čuda. Zgrada takođe pripada Svetskoj Federaciji Velikih Zgrada. Dizajniran u prepoznatljivom stilu Art Deco, on je jedna od najviših zgrada na svetu i smatra se američkom kulturnom ikonom. U više od 250 holivudskih filmova, gotovo 3,6 miliona ljudi svake godine posećuje opservatorije zgrade.

Spomenik afričke renesanse u Dakaru, Senegal

Na visini od 49 metara, najviša statua u Africi otkrivena je 2010. godine u spomen na 50. godišnjicu nezavisnosti Senegala od Francuske. Bivši senegalski predsednik Abdoulaie Vade predložio je ideju za statuu, koja je 1,5 puta viša od Kipa slobode.

Ajfelov toranj u Parizu, Francuska

Ajfelov toranj je metalni toranj sagrađen na Marsovim poljima u Parizu (Francuska) i danas je znamenitost i simbol Pariza. Sagrađena je 1889. kao eksponat za Svetsku izložbu povodom proslave stogodišnjice francuske revolucije. Do 1930. godine je bila najveće zdanje na svetu sa svojih 300 m visine. Ime je dobio po inženjeru koji ga je projektovao Gistavu Ajfelu. Završena je 1889. godine kao ulazni luk za Svetski sajam iste godine i najviša je građevina u Parizu. Kula nudi pogled na grad sve do 80 kilometara. Danas je značajna turistička atrakcija sa preko 5,5 miliona posetilaca godišnje.

Ukoliko ste propustili neke od predloga, možete pogledati OVDE!

Happytv.rs
Foto: Wikipedia/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter