Izvor:
06.06.2019 u 08:05
0

TUNIS: Tokom boravka na plaži u vazduhu možete osetiti miris južnog voća, poput limuna, mandarina i cveta jasmina!

Tokom boravka na plaži u vazduhu možete osetiti miris južnog voća, poput limuna, mandarina i cveta jasmina.

Hamamet predstavlja prvu i samim tim najstariju turističku destinaciju u Tunisu i turistička zona je podeljena na dve celine: Severni Hamamet, koji predstavlja najstariji deo grada, i Jamin Hamamet, kao noviji deo grada udaljen nekoliko kilometara od severnog Hamameta. Naziv je dobio po cvetu jasmina, koji je u ovim krajevima vrlo rasprostranjen.

Plaže Hamameta karakterišu širina, fini pesak, čistoća i uređenost, zbog čega ih turisti najčešće posećuju. Voda je čista i plitka. Plaže Hamameta omogućavaju bavljenje sportovima na vodi kao što je ronjenje. Plaže su uglavnom javna dobra i turisti ih mogu posećivati potpuno besplatno.

Preporučujemo da posetite plažu Promenade beach.

Iberostar Phenicia se nalazi 5 kilometara od Hamameta, karakteristična je po finom pesku i velikoj površini vrtova. Yasmine Beach, 4 kilometra od Hamameta namenjena je ljubiteljima ronjenja i plivanja. Sa druge strane, postoje i privatne plaže u sklopu velikih hotelskih objekata.

Sezona kupanja traje od maja do oktobra. Tokom boravka na plaži u vazduhu možete osetiti miris južnog voća, poput limuna, mandarina i cveta jasmina.

Hamamet je poznat i po noćnom provodu, koji podrazumeva veliki broj kafića, klubova, barova i drugog. Ukoliko očekujete i kvalitetan provod tokom odmora u Hamametu, posetite klubove Calypso Club ili Latino Club, u kojima možete čuti domaću muziku modernijeg zvuka. Ukoliko žeite da uživate u gastronomoji, posetite restorane Les Trois Moutons i Dar Lella.

Što se tiče gastronomije, preporučujemo vam da probate tuniska vina, kao i specijalitete poput kus-kusa, jagnjeću čorbu, specijalitete od ribe i druge gurmanluke.

Razlozi za odmor u Hamametu su: lepe i uređene plaže, veliki broj ugostiteljskih objekata, gastronomski specijaliteti, bogat kulturni sadržaj i brojne mogućnosti za šoping na putovanju. Ujedno je Hamamet najstarija turistička destinacija u Tunisu, koja je zadržala svoju tradiciju, stare zidine i objekte, a sa druge strane savršenu kompoziciju predstavlja spoj tradicionalnog i novoizgrađenih i moderno opremljenih ugostisteljskih i hotelskih objekata.

Ukoliko želite da pazarite, cenkanje nije na odmet. Kulturni centar se nalazi u južnom delu Hamameta i smešten je u vili izgrađenoj dvadesetih godina, a podigao ga je George Sebastijan, milioner koji se doselio u ovo letovalište. U ovom centru se organizuje Internacionalni festival muzike i drame. Kasbah predstavlja jedan od bitnih spomenika u Hamametu. Citadela je zbog svojih zidina i ostataka iz rimskog perioda svojevrstan muzej.

Prvobitni naziv ovog mesta potiče iz rimskog perioda i glasi Putput. Nekadašnje ribarsko naselje, a današnji Hamamet predstavlja poznato letovalište i grad u Tunisu. Smatra se da je letovalište nastalo oko 1920. godine kada je rumunski bogataš George Sebastijan sagradio kuću u tadašnjem ribarskom selu. Ekspanzija razvoja turizma i građenja turističkih sadržaja započeti su sedamdesetih godina. Uživa status Sen Tropea zbog velikog broja restorana, kafića, luksuznih vila… U svakom slučaju fantastično mesto za letovanje, pa pogledajte sve korisne informacije savete i iskustva za letovanje u Tunisu.

Reč hamamet znači kupatilo, a ovaj naziv potiče i od činjenice da se u gradu nalazi veliki broj antičkih kupatila iz II veka p.n.e. Vrlo je popularan među turistima zbog lepih plaža, atrakcija, živopisnih predela, pijaca, kao i velikog broja luksuznih hotela. Vrlo često su ga posećivale i poznate ličnosti poput Gustava Flobera i Oskara Vajlda.

Hamamet se nalazi u jugoistočnom delu poluostrva Kap Bon u regionu Nabel, 64 kilometra udaljen od Tunisa. Zahvata površinu od oko 36 kvadratnih kilometara. Zvanični jezik je arapski. Hamamet ima oko 70.000 stanovnika. Klima je mediteranska i odlikuje se dugim i toplim letima i blagim zimama. Centar ovog mesta predstavlja Medina, dok se južnim i severnim delom prostiru hoteli niže kategorije. U okviru novog dela, koji je izgrađen po uzoru na Azurnu obalu, Jasmin Hamameta nalaze se novoizgrađeni i luksuzni hoteli. Prepoznatljivi simbol Hamameta je tvrđava, koja je izgrađena u IX veku i po kojoj je grad i dobio ime.

Do Hamameta je najjednostavnije doputovati avionom. Glavni prevoznik je nacionalna avio-kompanija Er Tunisija, koja održava redovne linije prema ovoj destinaciji iz gotovo svih krajeva Evrope. Iz Beograda avioni lete dva puta tokom nedelje i to ponedeljkom i četvrtkom. Za avionsku kartu je potrebno izdvojiti od nekih 170 do 400 evra.

Ukoliko se opredelite za ovu destinaciju, predlažemo vam da nikako ne zaobiđete Medinu u Hamametu, koja je svoje zidine dobila u XV veku. Ona predstavlja pravi mali lavirint velikog broja ulica, u kojima se nalaze radnje sa suvenirima, odećom, začinima i drugim predmetima uglavnom ručne izrade tradicionalnog arapskog stila.

Izvor: B92
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter