GRAD U KOME SE MEŠAJU UTICAJI ISTOKA I ZAPADA: Ima najvišu pravoslavnu crkvu van Rusije!

 

Poslednjih godina sve više je na meti strastvenih turista. Zbog njegove bogate istorije, mnogi za ovu prestonicu kažu da jednom nogom živi u prošlosti, a drugom u sadašnjosti, ali i jednim delom u Evropi, a drugim u Aziji. Reč je o glavnom gradu Gruzije Tbilisiju.

Krivi toranj 

Grad je u kom se mešaju uticaji Istoka i Zapada. Leži na reci Kuri, koju neki nazivaju i Mtkvari, pa je logično da gradom dominira nekoliko veoma zanimljivih mostova. Religijskih građevina ima u izobilju, a prednjači impozantna katedrala Sameba, otvorena 2004. godine, koja je, ujedno, i najviša pravoslavna crkva izvan Rusije. Tu je i stari grad s ljupkim uličicama, ali i zanimljivostima, poput lutkarskog pozorišta “Rezo Gabriadze” i skrivenog vodopada u distriktu Abanotubani. 

U starom delu Tbilisija zanimljiv je krivi toranj sa satom, koji zovu krug života, napravljen u 19. veku od građevinskih ostataka, a nalazi se pored pozorišta lutaka. Svakog dana tačno u podne i u 19 sati može se pogledati krug života pa tada i ispred tornja bude najviše posetilaca. 

Glavna ulica je Avenija Rustaveli, u kojoj je najviše kafića, restorana i prodavnica, ali i reprezentativnih zgrada, poput zgrade parlamenta, opere i baleta, banaka, hotela... Šetnja glavnom ulicom ne sme da prođe bez penjanja žičarom do spomenika Majke Gruzije, koja ponosno motri na grad sa brda Sololaki. 

To je jedan od simbola glavnog grada, a simbolizuje upravo duh njegovih stanovnika i ove lepe zemlje. Kolosalna statua, visoka 22 metra, predstavlja ženu obučenu u tradicionalnu gruzijsku nošnju. U levoj ruci joj je pehar vina kao izraz srdačne dobrodošlice svakome ko punog srca dođe tamo, a u desnoj ruci pripremljen mač za one koji imaju i druge namere. 

Putovanje žičarom u zatvorenoj ostakljenoj kabini svojevrstan je doživljaj. 

Tbilisi je sa tri strane okružen planinama, oduvek strateški važan, nerado predavan i teško osvajan, bio je na meti mnogih vojski i vojskovođa. Kao takav, on i njegovi stanovnici su kroz istoriju dugu tri milenijuma stradali i patili. 

Ipak, najpoznatiji spomenik je pozlaćeni kip svetog Jurija na Trgu slobode. Smatra se zaštitnikom Republike i prava je turistička atrakcija i mesto gde poslednjih godina posetioci prave najlepše fotografije prilikom posete gradu.

 

 

Izvor: B92
Foto: youtube/Printscreen (travel with us)

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro