EGZOTIČNA PUTOVANJA NA DLANU: Indija je neponovljivo iskustvo!

Poseta Indiji mnogima nije na vrhu liste destinacija na koje bi se zaputili istog trenutka, osim ako nisu zaljubljeni u njenu kulturu, baštinu, praktikuju jogu ili žele da se gađaju bojom na festivalu Holi.

Ipak, Indija je dobra učiteljica. Red šokova, red divljenja i kući ćete poneti iskustvo koje se pamti ceo život. 

Jedna od prvih stvari sa kojom se susreće turista, nakon što zakorači na indijsko tlo, je gomila dece koja moli za jednu rupiju, i to na savršenom engleskom. 

Ako im kažete da nemate, pratiće vas u stopu, dok jedna od strana ne odustane, a ako im i udelite koju kovanicu - kao nekom nevidljivom silom, skupiće ih se mnogo više. 

- Zašto bih išla u školu kad ovako zarađujem, a u razgovoru sa turistima naučim i strane jezike- objasnila je jedna siromašna devojčica razoružavajućeg osmeha i velikih smeđih očiju, koja dane provodi na ulicama Nju Delhija.

Poželjno je da se probudite ranije ujutru ako želite da stignete na vreme da vidite slavni Tadž Mahal, spomenik večnoj ljubavi. Ne zato da bi se izbegle vrućine, već zbog gužve, i kako biste velepnu grobnicu mogli da doživite u svim njenim bojama. 

Radno vreme za posetioce je od sumraka do zore, a ujutro se vrata otvaraju od 6 sati. Kako sunce putuje, tako se i beli mermer menja od nežno ružičaste do srebrnih nijansi. 

Srdačnost i odobravanje je, u indijskoj kulturi, stvar bontona, pa u razgovoru sa strancima neretko dolazi do pokvarenog telefona, zbog toga što žele da budu ljubazni. Indijci na brojne načine govore "ne", od promene teme do izbegavanja ili odlaganja odgovora, kako ne bi sebe doveli u situaciju da moraju da razočaraju sugovornika. 

Zato, ako se nađete u situaciji da morate da nekoga da pitate za smer, bolje je pitati: "Gde je Agra?", nego "Da li je Agra desno?".

Barem kada je reč o gužvama na putu. Na putovanje obavezno ponesite najmanje 10 kilograma strpljenja, pošto se u Indiji malo toga odvija po rasporedu. 

Vozovi znaju da kasne i po dva dana, a putovanje tokom praznika se ne preporučuje pošto su veliki izgledi da ćete upasti u gužvu. 

Stajanje na autoputu, zbog toga što su krave ili automobili iz suprotnog smera zakrčili drugu traku, potpuno je uobičajeno. 

Pripremite se i na veliku buku u saobraćaju, jer truba Indijcima služi umesto žmigavca. Sviraju kad skreću, pretiču, bune se… skoro uvek!

 

 

Izvor: B92
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro